Preşedintele Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu îi permit

Preşedintele Klaus Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, însă cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Administraţia Prezidenţială.

5633 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu îi permit

Preşedintele Iohannis a vrut să o decoreze pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu îi permit (Imagine: Răzvan Chiriţă/ Mediafax Foto)

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat în mod clar intenţia de o decora pe Regina Ana, dar cutumele Familiei Regale nu permit decorarea post-mortem a membrilor săi", potrivit surselor din Administraţia Prezidenţială. Decorarea Reginei Ana ar presupune onoruri acodate potrivit regulamentelor militare, nu funeralii naţionale, au mai precizat sursele menţionate.

Potrivit Casei Regale, statul român nu a oferit nicio distincţie Reginei Ana în cei 92 de ani de viaţă.

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea de Guvern privind declararea zilei în care va fi înmormântată Regina Ana, 13 august, zi de doliu naţional pe teritoriul României.

''Nu vor fi funeralii de stat pentru că nu se poate. Regina Ana nu a avut cetăţenie română, ci doar britanică şi franceză. Oricum nu s-au luat în considerare funeralii naţionale, ci doar declararea zilei de 13 august drept zi de doliu naţional'', explicau pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neînsufleţit urmând să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici