Raport IJ: Magistraţi interceptaţi în paralel, în baza a două mandate, pentru aceleaşi fapte

Unii magistraţi cu dosare la DNA au fost interceptaţi în paralel, în baza a 2 mandate, pentru aceleaşi fapte, iar alţii au fost subiectul măsurilor de supraveghere pentru perioade mari, precum 270 zile.În raportul IJ se arată că solicitarea din instanţă a dosarelor unor magistraţi poate fi presiune.

447 afișări
Imaginea articolului Raport IJ: Magistraţi interceptaţi în paralel, în baza a două mandate, pentru aceleaşi fapte

Raport IJ: Magistraţi interceptaţi în paralel, în baza a două mandate, pentru aceleaşi fapte

Inspectorii judiciari au constatat nereguli cu privire la nerespectarea condiţiilor legale de solicitare a emiterii mandatelor de supraveghere tehnică.

În concluziile raportului Inspecţiei Judiciare întocmit în urma verificărilor dosarelor de la DNA cu magistraţi se arată că au existat situaţii în care a fost sesizat judecătorul de la o instanţă necompetentă material, în condiţiile în care nu era începută urmărirea penală in rem pentru fapte care să atragă competenţa acelei instanţe.

Totodată, au fost identificate situaţii de nerespectare a condiţiilor legii e privind autorizarea provizorie de procuror a unor măsuri de supraveghere tehnică, respectiv încălcarea termenului imperativ de 24 de ore prin prezentarea instanţei a ordonanţelor la 3 ani şi 6 luni de la emitere.

Procurorii nu ar fi distrus procesele verbale de redare interceptări efectuate în baza ordonanţelor de autorizare cu titlu provizoriu ce au fost infirmate de instanţă. La DNA au fost situaţii când au fost obţinute mandate de interceptare în dosare noi cu magistraţii care vizau, în esenţă, aceleaşi fapte cercetate într-un alt dosar.

S-au creat situaţii când, pentru aceleaşi fapte, un magistrat a fost interceptat pentru acelaşi fapte, în baza a două mandate de supraveghere tehnică care curgeau în paralel. Au fost magistraţi interceptaţi mai mult decât prevedea legea - de exemplu, un judecător a fost subiectul unor măsuri de supraveghere tehnică o perioadă cumulată de 270 de zile.

Au existat şi situaţii în care exploatarea informaţiilor obţinute ca urmare a punerii în executare a autorizaţiilor de interceptare s-a realizat după o perioadă extrem de mare de timp (de exemplu, 5 ani).

Unele dosare au fost înregistrate la DNA central pentru o singură zi pentru a fi obţinut un dosare de interceptare pentru un magistrat şi, în aceeaşi zi, cauza a fost trimisă la o structură de parchet din ţară pentru a fi lucrată, dar şi pentru reînregistrare sub un alt număr, cu ocazia prelungirii mandatului de supraveghere.

Între deficienţele constatate de inspectorii judiciari în controlul la DNA se mai numără şi lăsarea unor cauze în nelucrare perioade mari de timp (chiar şi 5 ani). Există şi situaţii la polul opus - s-a identificat şi o soluţie dispusă după 12 zile de la sesizare, într-o cauză în care era implicat şi un procuror DNA.

Mai mult, magistraţii vizaţi în dosare nu au fost informaţi cu privire la soluţiile de clasare, chiar dacă au fost audiaţi, aceştia ştiind, deci, de anchetă. Nici cei care au fost interceptaţi nu au fost informaţi.

Solicitarea de la instanţele de judecată a dosarelor civile/penale ce se aflau pe rol, indiferent de stadiul de soluţionare, pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind magistraţii poate fi potenţial factor de presiune, punctează inspectorii judiciari.

Inspectorii judiciari au verificat dosarele de la DNA cu magistraţi instrumentate în perioada 2014-2018. În urma plenului de marţi, care a durat 7 ore, a fost validat raportul Inspecţiei Judiciare privind dosarele de pe rolul DNA cu magistraţii. Subiectul creat numeroase discuţii contradictorii între membrii CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici