Spitalele din Alba Iulia şi Blaj, amendate în cazul fetei decedate după ce s-a înţepat într-un cui

Spitalele din Alba Iulia şi Blaj au fost amendate cu câte 10.000 de lei pentru nerespectarea unor proceduri, în urma anchetei declanşate de către Direcţia de Sănătate Publică Alba în cazul fetiţei de 11 ani care a murit după ce s-a înţepat la picior într-un cui şi a fost tratată în patru spitale.

885 afișări
Imaginea articolului Spitalele din Alba Iulia şi Blaj, amendate în cazul fetei decedate după ce s-a înţepat într-un cui

Spitalele din Alba Iulia şi Blaj, amendate în cazul fetei decedate după ce s-a înţepat într-un cui (Imagine Marian Buga/ Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a declarat, vineri, că Spitalul Municipal Blaj a fost amendat pentru nerespectarea procedurilor privind transferul pacientului critic, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost sancţionat pentru neraportarea acestui caz.

”În urma controalelor, s-a constatat la Spitalul Municipal Blaj încălcarea prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii 1091/2006, respectiv articolul 4 din anexa 2, nerespectarea procedurilor de transfer al pacientului critic între secţii. Mai mult decât atât, la data controlului nu a putut fi prezentat protocolul de transfer interclinic al pacientului critic şi a fost prezentat un acord de colaborare care nu era contrasemnat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, deci era semnat doar de reprezentanţii Spitalului Municipal Blaj. Un acord de colaborare privind aplicarea prevederilor, deci privind transferarea pacientului critic. A fost aplicată sancţiunea de 10.000 de lei Spitalului Blaj, de către inspectorii DSP Alba (…) La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost constatată încălcarea prevederilor Ordinului 1466 din 2008, mai exact articolul 7: neraportarea cazurilor suspecte sau confirmate de tetanos. Legea prevede că aceste cazuri să fie raportate în termen de maximum cinci zile la sediul DSP Alba”, a spus Alexandru Sinea.

Sinea a adăugat că DSP Alba nu este abilitată să se pronunţe în privinţa unei legături de cauzalitate între moartea fetiţei şi neregulile constatate de inspectori.

”Conform competenţelor, DSP Alba a transmis o sesizare şi a informat Colegiul Medicilor cu privire la acest caz pentru ca aceştia să-şi desfăşoare propria anchetă. DSP Alba nu are competenţă, conform legii, să ancheteze o eventuală culpă medicală”, a mai adăugat Sinea.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a declarat că serul antitetanos s-ar fi găsit, probabil, mai repede dacă ar fi fost raportat cazul, însă pacienta trebuia transferată direct la o clinică universitară.

”Mi-am dat seama că ne depăşeşte competenţa cazul respectiv. Pacienta a ajuns la noi şi în maximum două ore a plecat. Ceea ce am încălcat noi din punct de vedere al prevederilor legale este raportarea de îndată a cazului de tetanos. Probabil, dacă am fi raportat, s-ar fi găsit mai rapid soluţiile pentru serul antitetanos, până la ajungerea pacientului la Târgu Mureş. Acesta e lucrul care ni se impută, este foarte grav şi important şi acest lucru, dar vă spun că nu aceasta a fost cauza decesului micuţei (…) E clar că nu s-a respectat procedura de transfer al pacientului şi vă spun, recomandarea medicului infecţionist a fost ca pacienta să nu mai ajungă la noi, ci să meargă direct la o clinică universitară”, a spus Nicoleta Coşarcă.

O fată din Alba în vârstă de 11 ani, aflată în plasament maternal, a decedat în 5 august în urma unei înţepături accidentale la picior, într-un cui, care s-a produs în 26 iulie, perioadă de timp în care a ajuns la patru spitale din Târnăveni, Blaj, Alba Iulia şi Târgu Mureş.

În acest caz, poliţiştii din Alba au deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, iar ancheta este în curs de desfăşurare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici