Suspiciune de pestă porcină, la animalele cumpărate dintr-o gospodărie din judeţul Timiş

Un posibil focar de pestă porcină a fost semnalat în judeţul Timiş, într-o gospodărie din Belinţ, de unde trei persoane au cumpărat 25 de porci, din care au murit 23.

1035 afișări
Imaginea articolului Suspiciune de pestă porcină, la animalele cumpărate dintr-o gospodărie din judeţul Timiş

Suspiciune de pestă porcină, la animalele cumpărate dintr-o gospodărie din Timiş

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de ANSVSA, a apărut o suspiciune de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinţ, judeţul Timiş.

În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie, au fost cumpărate, de către trei persoane, 25 de porci de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş.

„Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie”, arată sursa citată.

A fost convocat Centrul Local de Control al Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

Totodată, DSVSA Timiş face apel la crescătorii de porcine să nu cumpere animale neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoţite de documentele sanitare veterinare obligatorii.

„Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei”, se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici