Prima pagină » Știrile zilei » Terapia care ar putea ajuta la prevenirea cancerului hepatic provocat de alimente

Terapia care ar putea ajuta la prevenirea cancerului hepatic provocat de alimente

Oamenii de știință fac o nouă descoperire care ar putea ajuta la prevenirea cancerului hepatic legat de alimentație. Aceștia susțin că sunt în creștere cazurile de cancer care apar din cauza unei boli subiacente a ficatului gras.
Terapia care ar putea ajuta la prevenirea cancerului hepatic provocat de alimente

O nouă cercetare a identificat o cale care ar putea preveni evoluția bolii ficatului gras, adesea cauzată de dietele bogate în grăsimi și zahăr, către cancerul hepatic.

Experții au observat o creștere a cazurilor de cancer hepatic care rezultă din boala ficatului gras.

În prezent, nu există tratamente eficiente pentru a stopa evoluția bolii ficatului gras către cancerul hepatic, în mare parte din cauza lipsei de înțelegere a mecanismelor implicate.

Cercetătorii de la Glasgow Caledonian University, Cancer Research UK Scotland Institute și Francis Crick Institute au identificat anterior gena supresoare de tumori p53 ca fiind esențială pentru protejarea ficatului împotriva toxinelor, potrivit Independent.

Terapia antioxidantă, o soluție

Ei au descoperit acum că p53 protejează, de asemenea, ficatul de efectele nocive ale dietelor bogate în grăsimi și zahăr prin intermediul unei gene numite TIGAR. Aceasta acționează ca un antioxidant și detoxifică lipidele din ficatul gras.

Experții au declarat că această descoperire sugerează că ar putea fi dezvoltată o terapie antioxidantă care să imite răspunsul protector al p53 și al TIGAR, ceea ce ar preveni dezvoltarea unora dintre caracteristicile cheie ale bolii ficatului gras.

Boala ficatului gras, asimptomatică

Dr. Timothy Humpton, care conduce „Laboratorul p53 pentru ficat” de la Universitatea Caledonian din Glasgow, a participat la lucrarea de cercetare împreună cu studenta sa la doctorat Celine Wittke, care este coautor principal împreună cu Dr. Eric Cheung, de la Institutul Francis Crick.

Dr. Humpton a declarat: „Această cercetare a stabilit un rol-cheie pentru p53 și TIGAR în protejarea împotriva progresiei de la boli hepatice la cancer hepatic. Vizarea acestui rol prin utilizarea antioxidanților este de mare interes pentru terapiile viitoare care vizează prevenirea cancerului hepatic”.

„Mulți oameni încă nu își dau seama că o dietă proastă, plină de grăsimi și zahăr, precum și lipsa exercițiilor fizice pot provoca de fapt o boală a ficatului gras care poate evolua spre cancer hepatic, deci nu doar persoanele care consumă alcool sunt susceptibile”.

„Boala ficatului gras este greu de diagnosticat deoarece este asimptomatică în cea mai mare parte”.

„Acesta este motivul pentru care prognosticul cancerului hepatic este atât de slab la acești pacienți. În mod frecvent nu este semnalat până când nu este un cancer avansat”.

„Sperăm că o terapie antioxidantă poate fi dezvoltată prin rezultatele cercetării noastre p53 și TIGAR pentru a ajuta la inversarea unora dintre daunele aduse ficatului de dieta occidentală bogată în grăsimi și zahăr”.

Cercetarea este publicată în JHep Reports, un jurnal de top în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei.