Un supermarket cu prezenţă masivă în România este acuzat că hrăneşte războiul Rusiei / UPDATE: reacţia lanţului de magazine

O anchetă acuză reţeaua de supermarketuri franceze Auchan.

14209 afișări
Imaginea articolului Un supermarket cu prezenţă masivă în România este acuzat că hrăneşte războiul Rusiei / UPDATE: reacţia lanţului de magazine

Un magazin Auchan din Moscova, Rusia

Potrivit unei investigaţii a ONG-ului Bellingcat, a site-ului de investigaţii The Insider şi Le Monde, supermarketurile familiei Mulliez au ajutat indirect armata rusă.

Supermarketurile deţinute de familia Mulliez, a opta avere din Franţa, i-ar fi ajutat indirect pe militarii armatei ruse implicaţi în invadarea Ucrainei, potrivit unei investigaţii a ONG-ului Bellingcat, a site-ului de investigaţii The Insider şi Le Monde. Compania Auchan ar fi organizat o colectare de bunuri apoi trimise gratuit trupelor lui Putin.

Gruparea franceză neagă: „Nu desfăşurăm, susţinem şi nu finanţăm nicio colectare caritabilă pentru forţele armate”. Un comunicat de presă se referă la o cerere iniţială din partea oraşului Sankt Petersburg, din 18 martie 2022. Dar Le Monde răspunde că e-mailurile aflate în posesia sa indică o colecţie de produse care a început cu trei zile mai devreme, pe 15 martie.

Spre deosebire de lanţurile concurente şi, în general, marea majoritate a companiilor occidentale, compania Auchan şi-a continuat activităţile în Rusia, după invazia de acum un an. „Abandonarea angajaţilor noştri, a familiilor lor şi a clienţilor noştri nu este alegerea noastră”, a spus compania, pe 27 martie anul trecut.

Marca Leroy Merlin, prezentă în fotografii

În ciuda faptului că preşedintele ucrainean a cerut companiilor franceze să se retragă de pe piaţa rusă, Auchan nu şi-a închis supermarketurile, explicând că doreşte să satisfacă „nevoile esenţiale de hrană” ale populaţiei.

Însă ancheta publicată astăzi pare să indice că angajamentul lui Auchan nu a vizat doar civilii ruşi. Familia Mulliez este prezentă în Rusia cu Auchan şi cu celelalte mărci ale grupului său (Decathlon, Leroy Merlin, Boulanger), cu 230 de magazine. Piaţa rusă este foarte importantă şi reprezintă aproximativ 10% din întreaga cifră de afaceri.

Legăturile cu societatea rusă sunt intense, iar grupul a creat un sistem de colectare a alimentelor pentru săraci în supermarketurile sale, care este apoi distribuită de ONG-urile locale. Dar, în ultimii ani, aceste ONG-uri au intrat aproape întotdeauna sub controlul puterii ruse, iar produsele colectate nu mai ajung doar la cetăţenii ruşi, ci şi la soldaţi.

În fotografiile şi videoclipurile armatei ruse se văd des cutii cu marca Leroy Merlin, lanţul de magazine specializate în bricolaj, într-un moment în care preşedintele francez Emmanuel Macron repetă că Europa trebuie să facă tot posibilul pentru ca Ucraina să obţină victoria în războiul împotriva invadatorului rus.

Reacţia Auchan:

„După parcurgerea raportului de investigaţie realizat de publicaţia Le Monde şi de grupurile de presă BellingCat şi The Insider, Auchan Retail doreşte să facă următoarele precizări:

Auchan Retail dezminte în mod categoric afirmaţiile făcute în acest raport de investigaţie şi interpretarea acestora.
Auchan Retail este extrem de surprins de aceste acuzaţii, care nu sunt în niciun caz coroborate cu realitatea anchetei sale interne, care confirmă respectarea strictă a reglementărilor în vigoare.

Astfel, Auchan Retail reafirmă că magazinele care rămân deschise în Rusia au ca scop să permită populaţiei ruseşti accesul la hrană (ca şi în Ucraina pentru populaţia ucraineană) şi nu oferă niciun fel de asistenţă voluntară sau activă pentru aprovizionarea altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă.

Auchan Retail nu organizează, nu susţine şi nu finanţează nicio colectă "caritabilă" pentru forţele armate ruse.

Să luăm doar 2 exemple verificate chiar în această dimineaţă:

În martie 2022, la doar 3 săptămâni de la izbucnirea războiului, Primăria din Sankt Petersburg a plasat o comandă, aşa cum a procedat şi cu un an înainte ca răspuns la epidemia de Covid. Nu exista nimic în produsele comandate la momentul respectiv care să fi ridicat întrebări din partea companiei cu privire la o anumită destinaţie finală. Nataliya Z. neagă afirmaţiile formulate de Aleksei R., care nu mai lucrează pentru companie din septembrie 2022, întrucât a părăsit brusc ţara. În ceea ce priveşte Auchan şi echipele sale, această comandă a venit din partea Primăriei din Sankt Petersburg pentru populaţiile pe care le sprijină.

Mai mult, atunci când sunt propuse colecte consumatorilor, niciuna dintre acestea nu se face cu acordul sau pe suprafaţa magazinului Auchan. Astfel, niciuna dintre aceste colecte de alimente nu este finanţată de Auchan. Acesta este cazul proprietarului centrului comercial Kosmoport din Samara care, exclusiv din propria iniţiativă, a înfiinţat un punct de colectare în galeria comercială (care nu este deţinută de Auchan), şi nicidecum în magazinul Auchan. Echipele Auchan nu au oferit niciun fel de asistenţă şi nu au avut nicio putere de a interveni în această acţiune. În mod evident, nu există nicio "colaborare" cu asociaţiile. Aşa cum este cazul oricărui cumpărător, persoană fizică sau entitate juridică, Auchan nu are posibilitatea de a şti care este utilizarea finală a produselor cumpărate.

Încă o dată, Auchan Retail dezminte în mod categoric afirmaţiile făcute în acest raport de investigaţie şi interpretarea lor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici