Vicepremierul rus Dimitri Rogozin vrea din nou să viziteze Republica Moldova pentru reluarea discuţiilor: Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat, miercuri, că a acceptat invitaţia omologului său moldovean Octavian Calmic de a vizita Republica Moldova în luna septembrie, dar a precizat că are nevoie de garanţii de securitate şi privind traversarea spaţiului aerian, relatează site-ul agenţiei Tass.

1870 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul rus Dimitri Rogozin vrea din nou să viziteze Republica Moldova pentru reluarea discuţiilor: Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin vrea din nou să viziteze Republica Moldova pentru reluarea discuţiilor: Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii

"Am primit o invitaţie de la domnul Octavian Calmic, a venit recent, pentru a vizita Chişinăul în această toamnă. Mă bucur că am primit invitaţia, dar ce vrea să zică domnul Calmic? E greu de spus cum va asigura securitatea delegaţiei ruse şi cum va şterge nasul patronului lor român. Totuşi, nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări. Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii. Repet, pentru ca eu să vizitez Moldova nu este suficient ca avionul să decoleze, ar trebui să aibă şi o şansă de aterizare", a spus Rogozin.

Vicepremierul rus a mai declarat că este interesat să-şi continue activitatea la faţa locului, atât la Tiraspol, cât şi la Chişinău. Cu toate acestea, el le-a cerut tuturor părţilor interesate să ofere garanţii solide pentru ca relaţiile ruso-moldoveneşti să se poată îmbunătăţi.

"În primul rând, aceste garanţii ar trebui să fie furnizate de toate ţările care ar asigura zborul avionului meu. În al doilea rând, garanţiile ar trebui să prevadă că niciun incident nu va afecta vieţile şi sănătatea oamenilor care mă vor însoţi, altfel nu are rost să mergem acolo. În acest caz, ei [reprezentanţii Republicii Moldova] vor trebui să viziteze Moscova", a transmis Rogozin.

Vinerea trecută, avionul care îl transporta pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a putut ajunge în Republica Moldova pentru că nu a primit autorizaţia de a survola România. Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă.

Înaltul oficial rus a subliniat că Republica Moldova nu poate "să ia un foarfece şi o hartă a Europei şi să taie o bucată, lăsând Uniunea Europeană doar pentru ea".

"Autorităţile ruse nu intenţionează să-mi schimbe statutul, ci, dimpotrivă, vor insista să fiu negociator cu Republica Moldova şi Transnistria. Astfel, mai devreme sau mai târziu, autorităţile de la Chişinău vor trebui să decidă cum să restabilească ceea ce au distrus fără să gândească", a spus Dmitri Rogozin.

Vicepremierul Rusiei plănuieşte să aibă o întrevedere cu preşedintele moldovean Igor Dodon în data de 5 august, în cadrul unei vizite în Iran.

"Într-adevăr, intenţionez să am o conversaţie cu Dodon. Preşedintele a decis că eu voi reprezenta Rusia la inaugurarea noului preşedinte al Iranului, iar Igor Nikolayevich [Dodon] va fi de asemenea acolo, aşa că vom organiza o întâlnire la Teheran. Vreau să înţeleg ce gândeşte liderul Republicii Moldova despre evoluţiile recente", a spus Rogozin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici