VIDEO Astăzi este Ziua Cârtiţei: Phil prezice o iarnă lungă în SUA

Bill Cooper, membru al Cercului Intim al "Clubului Marmotei", a iniţiat scoaterea din scorbură a marmotei Phil. "Nu mă surprinde prognoza rea a lui Phil", a declarat Cooper şi şi-a cerut scuze pentru această veste de rău augur.

1411 afișări
Imaginea articolului VIDEO Astăzi este Ziua Cârtiţei: Phil prezice o iarnă lungă în SUA

Astăzi este Ziua Cârtiţei: Phil prezice o iarnă lungă în SUA (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

Preşedintele ceremoniei a bătut de trei ori cu bastonul, cum cere tradiţia, în vizuina marmotei Phil, cel mai celebru animal meteo din lume. După ce cu greu a ieşit, Phil i-a spus pe limba lui, pe care doar preşedintele şi cercul său o înţeleg, că şi-a văzut umbra. Asta înseamnă încă şase săptămâni de iarnă în SUA.

Tradiţia datează de 131 de ani, relatează EFE. La 2 februarie 1887, locuitorii din Punxsutawney (Pennsylvania) au urcat pentru prima oară dealul din Gobbler's Knob pentru a afla cum va fi vremea în următoarele luni de la marmota devenită deja celebră. Anul acesta, Phil şi-a văzut umbra când a ieşit din vizuină, ceea ce, potrivit credinţei populare, înseamnă că iarna va dura încă şase săptămâni. Marmota din Pennsylvania este expertă în veşti proaste: a prezis o iarnă lungă de 102 de ori şi o primăvară timpurie doar de 18 ori.

Agenţiile meteo din SUA şi Canada au dovedit că marmota/cârtiţa a nimerit prognoza mai puţin de 40%. Datele analizate în ultimii ani au demonstrat că nu are vreo abilitate în prezicerea vremii. Dar Cooper pune totul la punct: "Dacă am vorbi despre ştiinţă, am pierde toată distracţia (...) Întâi de toate este vorba de distracţie”.

Una dintre comediile celebre are drept subiect "Groundhog Day".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici