VIDEO | LONDRA. O camionetă a intrat într-un grup de pietoni, în apropierea unei moschei, după o slujbă religioasă în perioada Ramadanului. UPDATE: Un mort şi opt răniţi / Atacatorul a fost arestat

Mai multe persoane au fost rănite după ce o autoutilitară a ieşit de pe carosabil şi a lovit un grup de pietoni, în apropierea unei moschei din nordul Londrei, afirmă surse citate de presa britanică. Potrivit acestora, trei persoane sunt în stare critică în urma incidentului rutier. Agenţii de poliţie au fost solicitaţi la ora 00.20 (2.20, ora României) şi au securizat perimetrul, a comunicat Scotland Yard, precizând că este vorba de un "incident major". UPDATE: Un mort şi opt răniţi, potrivit BBC.

28595 afişări
Imaginea articolului VIDEO | LONDRA. O camionetă a intrat într-un grup de pietoni, în apropierea unei moschei, după o slujbă religioasă în perioada Ramadanului. UPDATE: Un mort şi opt răniţi / Atacatorul a fost arestat

VIDEO | Atac în LONDRA. Mai multe persoane au fost rănite după ce o autoutilitară a intrat într-un grup de pietoni

UPDATE: 11.53 Martor: Imamul l-a protejat pe atacator

Martorul ocular Hussain Ali a spus că imamul moscheii l-a protejat pe atacator de furia celor prezenţi în timp ce aştepta poliţia. Acesta a povestit cum imamul a strigat să nu îl atingă nimeni pe şoferul camionetei.

"El a încercat să fugă, dar l-am prins. Ar fi murit, pentru că mulţi oameni îl loveau, dar imamul a ieşit afară şi a spus: Nu îl mai loviţi, să-l ţinem până când poliţia va veni ".

TITLURILE ZILEI

Ali a descris haosul care s-a desfăşurat în primele ore după incident . 

"Am văzut că oamenii scoteau de sub camionetă un bărbat care sângerea, dar nu era mort, trăia. Oamenii care erau în interiorul moscheii au văzut că atacatorul zâmbea şi era fericit”.

"Peste tot domena panica, oamenii strigau, ţipau, unii spuneau că era un accident. A fost panică, a fost groază".

UPDATE: 11.45 Camioneta folosită în atac "aparţine unei firme de închiriere din Ţara Galilor"

Camioneta folosită de atacator aparţine unei firme din Ţara Galilor. Ofiţerii de poliţie examinează camioneta albă pe care o deţine Pontyclun Van Hire 

Un reprezentant al firmei a declarat că nu ştie nimic până la acest moment.

"Nu spunem nimic, nu ştim nimic în acest moment".

UPDATE: 11.00 Poliţia anunţă că atacatorul a "acţionat singur"

Comisarul adjunct Neil Basu a anunţat că atacatorul a acţionat singur în cazul atacului de la moscheea din Londra

"Din datele anchetei şi din ceea ce au declarat martorii, nu era nimeni altcineva în camionetă; se pare că de data aceasta atacatorul a acţionat singur", a spus Basu.

"Asta nu înseamnă că nu investigăm circumstanţele în care a ajuns acesta aici", a adăugat comisarul adjunct al Poliţiei Metropolitane.

UPDATE: 9.39 Un martor povesteşte că atacatorul "trimitea bezele în timp ce era arestat"

Abdul Abdulahi, martor, care a ajuns cu două minute înainte să aibă loc atacul, povesteşte că îi cunoaşte pe cei loviţi de camionetă. Când s-a întors la locul faptei, a văzut oamenii căzuţi.

”Omul a vizat musulmanii, el ştia ce face el. Traseul pe care l-a urmat este permis doar autobuzelor şi taxiurilor - nu trebuia să se afle pe acel drum. Motiv pentru care considet că a fost un atac rasist".

El a adăugat că incidentele de acest gen bazate pe ură au devenit tot mai frecvente.

"Radicalizarea va creşte acum, oamenii vor acţiona, vor adăuga paie pe foc".

Abdul a fost prezent la moschee noaptea trecută şi a văzut întregul şir al evenimentelor

"A fost o scenă foarte şocantă. Am auzit multe strigăte. Oamenii îl întrebau: ”de ce ai făcut asta”?”

"Atacatorul trimitea bezele în momentul în care a fost arestat şi arăta indiferent - ştia el ce face", a declarat martorul.

 

 

UPDATE: 8.22 Suspectul a fost "reţinut de oameni la faţa locului"

Martorii oculari au declarat că suspectul a fost reţinut de oamenii prezenţi la faţa locului până când poliţia a sosit.

Un martor, Abdul Rahman, a declarat pentru BBC că a văzut că şoferul camionetei "a intrat în mod deliberat peste 10 sau 15 persoane".

Rahman a spus că el şi un alt bărbat au prins suspectul, l-au pus la pământ şi l-au ţinut aşa timp de 20 până la 30 de minute înainte de sosirea poliţiei

UPDATE: 8.16 Primarul Londrei, Sadiq Khan: Un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat luni că "un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi", după ce o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropierea unei moschei din nordul Londrei, informează site-ul cotidianului The Guardian.

"Poliţia Metropolitană a intervenit în cazul unui atac terorist groaznic asupra oamenilor nevinovaţi aflaţi în Finsbury Park. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către persoanele afectate. Nu cunoaştem încă toate detaliile, dar este în mod cert un atac deliberat asupra londonezilor nevinovaţi, mulţi dintre ei care şi-au încheiat rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului. Deşi pare a fi un atac asupra unei anumite comunităţi, este şi un atac asupra tuturor valorilor comune privind toleranţa, libertatea şi respectul, la fel ca în cazul atacurilor de la Manchester, Westminster şi Podul Londrei", a spus Sadiq Khan, prin intermediul contului de Facebook.

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat că un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost reţinut în apropiere de Moscheea Finsbury Park, din zona Seven Sisters Road. El este şoferul autoutilitarei şi a fost transportat la spital ca măsură de precauţie.

Potrivit serviciului de ambulanţă, un bărbat a fost descoperit mort la faţa locului, iar opt persoane rănite au fost transportate la spital.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că poliţia analizează incidentul rutier drept un "potenţial atac terorist". 

UPDATE: 7.26 Lider al Tineretului Musulman: ”atacul era inevitabil”

Muhbeen Hussain, fondatorul Tineretului Musulman din Marea Britanie, este de părere că "în multe privinţe acest atac a fost inevitabil".

"Ne-am aşteptat, pentru că am văzut numeroase tipuri de atacuri islamofobe”.

"Nu sunt doar mici atacuri, vorbim despre cazuri de la abuzuri verbale la atacuri asupra persoanelor şi atacuri asupra moscheelor, care au fost luate ca represalii într-un anumit sens, după alte atacuri pe care le-am văzut, Manchester sau Londra. "

El spune că acesta este unul dintre motivele pentru care frustrările au fost mari.

Cu taote acestea el a spus că există şi solidaritate.

"Oamenii sunt foarte recunoscători că poliţia este acolo şi îşi face şi datoria."

UPDATE: 7.18 Premierul a anunţat întâlnire de urgenţă

"Primul ministru Theresa May a declarat că poliţia tratează incidentul "ca potenţial atac terorist"

Aceasta a anunţat că va conduce o întâlnire de urgenţă mai târziu în această dimineaţă.

UPDATE: 7.10 Poliţia de combatere a terorismului investighează cazul

.Ancheta este efectuată de Comandamentul de Combatere a Terorismului, a spus Poliţia Metropolitană.

Un purtător de cuvânt a adăugat: "Şoferul camionului - un bărbat în vârstă de 48 de ani - a fost reţinut de cei prezenţi la incident şi apoi arestat de poliţie în legătură cu atacul”.

"El a fost dus la spital ca măsură de precauţie şi va fi luat în custodie odată eliberat. De asemenea, va fi supus unei evaluări psihiatrice”

"În acest stadiu incipient al investigaţiei, nu a fost identificat niciun alt suspect, însă ancheta continuă.”

"Datorită naturii acestui incident, au fost folosite resurse suplimentare de poliţie pentru a linişti comunităţile, în special cele care respectă Ramadanul".

UPDATE: 7.04 Un om a murit şi opt persoane au fost rănite după ce un camion a lovit o mulţime de pietoni lângă o moschee din nordul Londrei.

Poliţia Metropolitană a anunţat că o persoană a murit, iar alte opt au fost transportate la trei spitale. Două persoane au fost rănite uşor şi au fost tratate la locul incidentului.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost arestat în urma incidentului de lângă Moscheea Finsbury Park din Seven Sisters Road

UPDATE: 6.52 Consiliului Musulmanilor britanici cataloghează incidentul drept o ”manifestare violentă a islamofobiei”

Există două moschei la câţiva metri de fiecare în Finsbury Park: Casa de Asistenţă Musulmană, pe Seven Sisters Road şi Moscheea Finsbury Park, pe St Thomas's Rd.

Miqdaad Versi, şeful adjunct al Consiliului musulman al Marii Britanii, a declarat că incidentul s-a petrecut în afara Casei de Asistenţă Musulmană, potrivit agenţiei de ştiri AFP.

Consiliul a numit-o "manifestare violentă a islamofobiei".

UPDATE: 6.25 Primul ministru Theresa May a declarat că este un incident ”teribit”.

"Acesta este un incident teribil. Toate gândurile mele sunt cu cei răniţi, cu cei dragi şi cu serviciile de urgenţă de pe teren".

Jeremy Corbyn, liber Laburist, care locuieşte în apropiere, a scris un mesaj pe Twitter.

”Sunt şocat de incidentul petrecut la Moscheea Finsbury Park. Sunt în legătură cu autorităţile care se ocupă de acest incident. Gândurile mele sunt către cei care au fost afectaţi”, a scrIs Corbyn.

UPDATE: 5.10 Conform unor surse citate de ziarul The Guardian, incidentului rutier s-ar fi produs în faţa Oficiului Musulman pentru Asistenţă Socială, situat la circa 300 de metri de Moscheea Finsbury Park.

Potrivit postului Sky News, trei persoane erau la bordul camionetei utilizate pentru comiterea atacului. Un bărbat a fost reţinut, iar ceilalţi doi au reuşit să fugă. Poliţia a confirmat reţinerea unui suspect.

"Am mobilizat numeroase echipaje în urma incidentului major din zona Seven Sisters Road", a transmis Poliţia metropolitană londoneză.

Potrivit martorilor, mai multe persoane erau întinse pe carosabil şi pe trotuar după ce au fost lovite de vehicul, în ceea ce ar putea fi un atac comis de militanţi de extremă-dreapta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Un vehicul a lovit un grup de pietoni, într-un incident soldat cu numeroase victime", a comunicat Poliţia metropolitană londoneză, potrivit BBC.

O persoană a fost reţinută după incidentul rutier produs în cursul nopţii de duminică spre luni în apropierea Moscheii Finsbury Park, în zona Seven Sisters Road (nordul Londrei).

Autorităţile suspectează că este vorba de un atac comis ca "răzbunare" după incidentele teroriste islamiste comise în ultimele luni în Marea Britanie, relatează cotidianul The Sun.

Atacul a fost comis cu o autoutilitară de culoare albă închiriată, vizând credincioşi musulmani ieşiţi din moschee după o slujbă religioasă desfăşurată în perioada Ramadanului.

"Am mobilizat numeroase echipaje în urma incidentului major din zona Seven Sisters Road", a transmis Poliţia metropolitană londoneză.

Potrivit martorilor, mai multe persoane erau întinse pe carosabil şi pe trotuar după ce au fost lovite de vehicul, în ceea ce ar putea fi un atac comis de militanţi de extremă-dreapta.

"Am fost informaţi că o autoutilitară a lovit un grup de credincioşi imediat după ieşirea din Moscheea Finsbury Park. Suntem alături de victime în rugăciune", a reacţionat Consiliul Musulman britanic, citat de cotidianul The Guardian.

Cinci persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 50 au fost rănite într-un atac cu vehicul comis în martie în zona Westminster din Londra.

Pe 3 iunie, opt persoane au fost omorâte, iar 48 au fost rănite într-un atac similar comis de trei islamişti în zona London Bridge din Londra. Ambele atacuri au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Pe 22 mai, un terorist s-a aruncat în aer după un concert desfăşurat în oraşul britanic Manchester, omorând 22 de persoane şi rănind alte 120.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici