Acord în UE: Toate telefoanele şi tabletele vor trebui să utilizeze un încărcător comun / Producătorii de laptopuri vor avea mai mult timp să se conformeze

  • Toate smartphone-urile şi tabletele vor trebui să folosească un încărcător comun, conform unui acord provizoriu al Uniunii Europene încheiat marţi.
  • Producătorii de laptopuri au 40 de luni să se conformeze, după intrarea în vigoare a noilor norme.
795 afișări
Imaginea articolului Acord în UE: Toate telefoanele şi tabletele vor trebui să utilizeze un încărcător comun / Producătorii de laptopuri vor avea mai mult timp să se conformeze

Planul ar obliga toate companiile - în special Apple - să impună tuturor telefoanelor, tabletelor, e-reader-urilor şi aparatelor foto digitale să utilizeze încărcătorul USB-C, au anunţat negociatorii. Aproximativ 15 tipuri de produse sunt incluse în domeniul de aplicare, inclusiv căşti, console de jocuri video şi căşti, potrivit Bloomberg.

Planul, prezentat anul trecut, a fost aprobat provizoriu marţi şi va permite consumatorilor să economisească aproximativ 250 de milioane de euro (267 de milioane de dolari) în fiecare an, potrivit Comisiei Europene.

Parlamentul European şi cele 27 de ţări UE trebuie să semneze acordul.

Producătorii de telefoane şi tablete vor trebui să se conformeze până în toamna anului 2024.

Laptopurile vor avea mai mult timp pentru a face trecerea, negociatorii dând producătorilor de laptopuri 40 de luni de la intrarea în vigoare a noilor norme.

„Un încărcător comun este de bun simţ pentru numeroasele dispozitive electronice din viaţa noastră de zi cu zi", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton: „consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate aparatele electronice portabile - un pas important pentru a creşte confortul şi a reduce deşeurile".

Propunerea a stârnit iniţial furia Apple, dar compania testează viitoarele modele de iPhone care înlocuiesc actualul port de încărcare Lightning cu conectorul USB-C, mai răspândit. Actualele modele de laptopuri Apple folosesc deja încărcătorul USB-C.

Comisia va putea stabili standarde pentru încărcarea fără fir în viitor, a declarat Alex Agius Saliba, negociatorul principal al Parlamentului European, deoarece UE nu doreşte să „ajungă în situaţia în care vom legifera pentru o piaţă care, practic, este pe cale de dispariţie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici