Cele mai înfricoşătoare riscuri ale inteligenţei artificiale, conform celui care a inventat-o, Geoffrey Hinton

Omul de ştiinţă britanic, în vârstă de 75 de ani, şi-a părăsit slujba de la Google, pentru a putea explica în detaliu pericolele cu care se confruntă lumea.

1541 afișări
Imaginea articolului Cele mai înfricoşătoare riscuri ale inteligenţei artificiale, conform celui care a inventat-o, Geoffrey Hinton

Cele mai înfricoşătoare riscuri ale inteligenţei artificiale, conform celui care a inventat-o, Geoffrey Hinton

„Dacă ai devenit dependent de like-uri, este vina mea: să ştii că am contribuit la crearea lor”. „Dacă în timp ce navighezi pe net şi vorbeşti despre un obiect eşti bombardat cu reclame despre acel lucru, dă vina pe mine”. În era reţelelor sociale, inginerii şi informaticienii, părinţii tehnologiilor folosite fără scrupule de marii giganţi ai tehnologiei, s-au pocăit în masă.

Geoffrey Hinton şi-a dat chiar demisia din funcţia sa ştiinţifică la Google, pentru a fi mai liber să explice în detaliu publicului pericolele cu care se confruntă.

Prima temă, care a fost deja denunţată şi de Jen Easterly, cea mai înaltă autoritate a guvernului SUA în domeniul securităţii cibernetice, se referă la dificultatea extremă de a identifica şi neutraliza numeroşii „actori rău-intenţionaţi” care se pregătesc să folosească capacităţile enorme ale inteligenţei artificiale, pentru a răspândi imagini, videoclipuri, documente şi coduri informatice false.

Adevărul, din ce în ce mai incert, riscă să devină irelevant. Şi riscul unor atacuri din ce în ce mai sofisticate ale hackerilor capabili să paralizeze întregi sisteme informatice, aducând în genunchi companii sau chiar infrastructuri esenţiale (electricitate, apă, reţele de calculatoare) ale unor ţări întregi.

Când peste o mie de academicieni şi antreprenori conduşi de Elon Musk au ieşit şi au tras un semnal de alarmă după difuzarea globală a ChatGpt şi pentru a cere un moratoriu de 6 luni asupra tuturor cercetărilor în acest domeniu, mulţi au suspectat o supărare din partea proprietarului Twitter, Tesla şi SpaceX.

Sau o încercare de a încetini dezvoltarea tehnologică pentru a acorda timp pentru X.AI, compania sa încipientă de inteligenţă artificială, să ajungă din urmă.

Dar chiar şi Sam Altman, şeful OpenAI şi „părintele” ChatGpt, recunoaşte că noua tehnologie implică mari riscuri, precum şi oportunităţi imense, şi trebuie gestionată cu prudenţă, în timp ce în urmă cu câteva săptămâni, după prezentarea unui şi mai avansat sistem, GPT 4, o altă scrisoare a Asociaţiei pentru Avansarea Inteligenţei Artificiale cere prudenţă extremă, fiind semnată şi de Eric Horvitz, om de ştiinţă şef la Microsoft.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici