Codaşi la oraş. România se află pe ultimul loc în UE la cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare

Cu 0,5% din PIB alocat pentru cercetare-dezvoltare, România se situează pe ultimul loc în UE, Malta şi Letonia (ambele 0,7%), Cipru, Bulgaria şi Slovacia (toate 0,9%), conform datelor Eurostat.

776 afișări
Imaginea articolului Codaşi la oraş. România se află pe ultimul loc în UE la cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare

Codaşi la oraş. România se află pe ultimul loc în UE la cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare

În 2020, statele membre ale UE au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D). Aceasta reprezintă o scădere de 1 miliard de euro în comparaţie cu 2019 (312 miliarde de euro). Intensitatea cercetării şi dezvoltării, adică cheltuielile de cercetare şi dezvoltare ca procent din PIB, s-a situat la 2,3 % în 2020, faţă de 2,2 % în 2019. Creşterea este urmarea unei scăderi a PIB-ului ca urmare a pandemiei COVID-19. Cu zece ani mai devreme (2010), intensitatea cercetării şi dezvoltării era de 2,0 %.

Sectorul companiilor continuă să fie principalul sector în care au fost cheltuite sumele alocate R&D, reprezentând 66 % din totalul cheltuielilor efectuate în 2020, urmat de sectorul învăţământului superior (22 %), sectorul guvernamental (12 %) şi sectorul privat non-profit (1 %).

Cea mai mare intensitate a cercetării şi dezvoltării, de 3,5%, a fost înregistrată în Belgia şi Suedia

În 2020, cea mai mare intensitate a cercetării şi dezvoltării a fost înregistrată în Belgia şi Suedia (3,5% din PIB), urmate de Austria (3,2%) şi Germania (3,1%).

În ultimii zece ani, intensitatea cercetării şi dezvoltării a crescut în 24 de state membre, cea mai mare creştere fiind înregistrată în Belgia (+1,5 puncte procentuale; de la 2,0% din PIB în 2010 la 3,5% în 2020), Grecia (+0,9 puncte procentuale; de la 0,6% la 1,5%), Polonia şi Cehia (ambele +0,7 puncte procentuale; de la 0,7% la 1,4% şi, respectiv, de la 1,3% la 2,0%).

În schimb, intensitatea cercetării şi dezvoltării a scăzut în trei state membre: Finlanda (-0,8 puncte procentuale; de la 3,7% la 2,9%), Irlanda şi Luxemburg (ambele -0,4 puncte procentuale; de la 1,6% la 1,2% şi, respectiv, de la 1,5% la 1,1%).

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici