Laserele care scriu în interiorul diamantelor. Tehnologia unică ajută la identificarea pietrelor preţioase cu uşurinţă

  • Tehnologia Opsydia poate îmbunătăţi modalităţile existente de identificare a diamantelor.
  • Există deja sisteme de urmărire a unui diamant, de la momentul în care acesta iese pentru prima dată din mină ca diamant brut, trecând prin faza de tăiere şi lustruire şi ajungând la comerciantul cu amănuntul.
  • Însă procesul este departe de a fi perfect.
1598 afișări
Imaginea articolului Laserele care scriu în interiorul diamantelor. Tehnologia unică ajută la identificarea pietrelor preţioase cu uşurinţă

Sursa foto: Twitter

Anul trecut, Human Rights Watch (HRW) a criticat bijutierii, afirmând că mulţi dintre ei nu au putut identifica minele de origine ale diamantelor lor.
 
Acest lucru este important, potrivit HRW, deoarece "încălcările drepturilor muncii, violenţa şi alte abuzuri au rămas o problemă gravă în mineritul aurului şi al diamantelor".
 
De asemenea, devine crucial pentru vânzătorii de diamante să poată face distincţia între cele care provin din mine, cunoscute sub numele de diamante naturale, şi numărul tot mai mare de diamante produse de maşini, cunoscute sub numele de diamante cultivate în laborator.
 
Tehnologia de producere a diamantelor cultivate în laborator se îmbunătăţeşte în permanenţă, iar acestea reprezintă o secţiune a pieţei în creştere rapidă.
 
Dar diamantele naturale sunt considerabil mai scumpe decât cele crescute în laborator, aşa că este important să aveţi o modalitate sigură de a le deosebi.
 
„Marele lucru care se întâmplă în industrie este trasabilitatea şi transparenţa", spune Andrew Rimmer, directorul executiv al Opsydia.
 
Rimmer explică faptul că sistemele sale pot oferi această verificare sigură, prin inscripţionarea datelor în interiorul diamantului, date care nu pot fi îndepărtate, dar care nu devalorizează în niciun fel piatra preţioasă, potrivit BBC.
 
Cei care fac bijuterii cu diamante vor să poată arăta consumatorului că este vorba de un diamant natural şi că provine dintr-o sursă etică", spune Rimmer.

Cum funcţionează tehnologia

Maşina de inscripţionare a diamantelor de la Opsydia este de mărimea unui fotocopiator foarte mare. În interior se află un laser pulsat care emite rafale laser foarte scurte.
 
Astfel de rafale de mare putere pot manipula cu precizie materiale precum diamantele şi alte pietre preţioase la scări foarte mici.
 
Cu toate acestea, simpla îndreptare a laserului spre un diamant nu este suficientă, structura diamantului ar împrăştia fasciculul.
 
Diamantul este aproape cel mai dificil material dintre materialele transparente care poate fi prelucrat cu laserul", spune dl Rimmer.
 
Sistemul Opsydia reglează laserul astfel încât acesta să poată trece prin suprafaţa diamantului, de obicei la o adâncime de aproximativ un sfert de milimetru.
 
În loc să se deplaseze la întâmplare în jurul diamantului, laserul se concentrează pentru a crea o inscripţie care să se potrivească nevoilor clientului.
 
Dacă diamantul are nevoie de un număr de identificare care este invizibil pentru oricine fără microscoape puternice, atunci sistemul poate modifica diamantul la nivel molecular.
 
Cu toate acestea, dacă un bijutier doreşte ca logo-ul său să fie vizibil, atunci laserul poate fi folosit pentru a face modificări mai mari în structura de carbon a diamantului.
 
Deocamdată, Opsydia poate asambla doar un număr mic de maşini de 400.000 de lire sterline la un moment dat. Dar îşi extinde operaţiunile şi se aşteaptă ca în curând să vândă zeci de aparate pe an.

Aplicaţii conexe

Rimmer este optimist că tehnologia laser va avea şi alte aplicaţii.
 
Laserul poate face modificări la scară atomică pentru a crea circuite în interiorul diamantului. Acest lucru ar putea fi util pentru fabricarea de instrumente de detectare a radiaţiilor, unde durabilitatea diamantului este, de asemenea, un avantaj.
 
Astfel de circuite ar putea fi utilizate şi în calculatoarele cuantice, maşini care pot efectua calcule complexe într-o fracţiune din timpul necesar dispozitivelor existente.
 
Calculatoarele cuantice funcţionează prin exploatarea proprietăţilor cuantice ciudate ale particulelor individuale. Acestea sunt greu de construit şi se află încă în stadii incipiente, dar diamantele oferă o modalitate promiţătoare de a izola şi de a utiliza proprietăţile cuantice ale atomilor de azot.
 
Dar, deocamdată, Opsydia se concentrează pe afacerea de verificare a diamantelor, iar acesta este un loc bun, potrivit lui Edahn Golan, un consultant din Israel pentru industria diamantelor.
 
„Există o mişcare în creştere pentru a urmări diamantele într-un mod imparţial", spune el. „În acest moment, niciunul dintre sisteme nu este perfect, pentru că nimic nu este implementat complet de la mină până la magazin".
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici