Marţi intră în vigoare Regulamentul UE privind pieţele digitale

Marţi intră în vigoare Regulamentul UE privind pieţele digitale, a anunţat Comisia Europeană. Acesta va pune capăt practicilor neloiale ale întreprinderilor care acţionează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online.

178 afișări
Imaginea articolului Marţi intră în vigoare Regulamentul UE privind pieţele digitale

Marţi intră în vigoare Regulamentul UE privind pieţele digitale

Potrivit unui comunicat al CE, regulamentul privind pieţele digitale defineşte situaţiile în care o platformă online mare poate fi considerată controlor de acces. Sunt vizate platformele digitale ce reprezintă un loc de întâlnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii şi care, din poziţia de care beneficiază, pot acţiona ca un organ de reglementare privat, generând astfel blocaje în economia digitală.

Pentru a aborda aceste aspecte, Regulamentul privind pieţele digitale va defini o serie de obligaţii pe care aceşti controlori de acces vor trebui să le respecte, inclusiv interzicerea anumitor comportamente ale acestora.

Societăţile care operează unul sau mai multe dintre aşa-numitele „servicii de platformă esenţiale” enumerate în DMA sunt considerate controlori de acces dacă îndeplinesc mai multe cerinţe. Sunt vizate: serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicaţii, motoarele de căutare online, serviciile de socializare în reţea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistenţii virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, pieţele online şi serviciile de publicitate.

Există trei criterii principale pe baza cărora o societate se încadrează în domeniul de aplicare al DMA: să fie suficient de mare încât să aibă un impact pe piaţa internă, să controleze un canal important prin care întreprinderile utilizatoare intră în legătură cu consumatorii finali şi să deţină o poziţie solidă şi durabilă.

Regulamentul mai stabileşte o listă de acţiuni permise şi acţiuni interzise pe care controlorii de acces vor trebui să le respecte în operaţiunile lor zilnice pentru a asigura pieţe digitale echitabile şi deschise. Aceste obligaţii vor contribui la deschiderea de posibilităţi pentru întreprinderi de a contesta pieţele şi de a rivaliza cu controlorii de acces pe baza calităţii produselor şi serviciilor lor, ceea ce va genera mai mult spaţiu de inovare.

Atunci când un controlor de acces adoptă practici precum favorizarea propriilor servicii sau împiedicarea utilizatorilor comerciali ai serviciilor lor să ajungă la consumatori, acest lucru poate împiedica concurenţa, conducând la mai puţină inovare, la produse sau servicii de o calitate mai scăzută şi la preţuri mai mari. Atunci când un controlor de acces se angajează în practici neloiale, cum ar fi impunerea unor condiţii de acces inechitabile la magazinul său de aplicaţii sau împiedicarea instalării de aplicaţii din alte surse, se poate ajunge în situaţia ca preţurile plătite de consumatori să fie mai mari sau ca aceştia să fie privaţi de beneficiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi avut acces la servicii alternative.

CE arată că odată cu intrarea sa în vigoare, DMA va începe să se aplice în termen de şase luni, adică începând cu data de 2 mai 2023. În termen de două luni de la această dată, adică cel târziu până la 3 iulie 2023, dacă îndeplinesc pragurile stabilite în DMA, potenţialii controlori de acces vor trebui să notifice Comisiei serviciile lor de platformă esenţiale.

După ce Comisia va primi notificarea completă, va avea la dispoziţie 45 de zile lucrătoare pentru a evalua dacă întreprinderea în cauză îndeplineşte pragurile şi pentru a o desemna drept controlor de acces. După desemnarea ca atare, controlorii de acces vor avea la dispoziţie şase luni – adică până la 6 martie 2024 – pentru a se conforma cerinţelor prevăzute în DMA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici