Ministrul Digitalizării: Strategia de Inteligenţă Artificială a României, trimisă spre avizare

Proiectul pentru stabilirea Strategiei de Inteligenţă Artificială a României a fost trimis spre avizare, a anunţat miercuri ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

94 afișări
Imaginea articolului Ministrul Digitalizării: Strategia de Inteligenţă Artificială a României, trimisă spre avizare

Ministrul Digitalizării: Strategia de Inteligenţă Artificială a României, trimisă spre avizare

„Chiar astăzi, după trei luni de discuţii, de consultări cu industria, cu mediul privat, cu universităţile, am trimis spre avizare proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea Strategiei de Inteligenţă Artificială a României, care pe de o parte aduce în faţa industriei şi în faţa sistemului de cercetare din România oportunităţile generate de Inteligenţa Artificială şi noi instrumente tehnologice, dar, în acelaşi timp, ne ajută să prevenim efectele inclusiv asupra alegerilor şi a dezinformării”, a spus ministrul, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

Întrebat cum vor lupta autorităţile în cazul în care vor apărea videoclipuri false cu candidaţi la alegerile din acest an, ministrul a spus că lucrează împreună cu companiile mari de tehnologie la un mecanism.

„Acum lucrez la un mecanism împreună cu platformele mari de tehnologie care sunt baza de distribuire a unor astfel de teme, ca şi conţinut. Pot să vă spun că lucrăm la încă două acte normative, şi anume Digital Service Act, care e o reglementare la nivel european şi pe care noi încă din luna decembrie am trecut-o de Guvern şi am transmis-o către Parlament pentru a fi adoptată în cel mai scurt timp, şi în acelaşi timp avem o iniţiativă legislativă din luna iulie 2023, care în momentul de faţă se află la Camera Deputaţilor, Legea Deepfake, prin care acele persoane sau entităţi care generează astfel de conţinut folosind instrumente de AI şi care nu specifică foarte clar că acel conţinut nu este creat într-o formă reală, adică nu este realizat cu acordul persoanei care apare acolo, trebuie sau să afişeze acest lucru sau că este un pamflet, dacă nu vor suporta rigorile legii, iar acestea sunt de la amendă până la 200.000 de lei sau chiar închisoarea”, a adăugat Bogdan Gruia Ivan.

El spune că toate acestea sunt provocări noi nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume.

„Stăm la masă cu cele mai mari companii de tehnologie, stăm la masă cu entităţile europene în reglementarea Intelegenţei Artificiale, stăm la masă cu toţi factorii implicaţi ca să prevenim lucruri cu care omenirea nu s-a mai confruntat până în momentul de faţă”, a mai spus ministrul Digitalizării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici