Ivan, despre breşa de securitate de la Parlament: pe unele dispozitive încă rula Windows 7

Pe unele dispozitive din Camera Deputaţilor încă rula o versiune de Windows 7, de foarte mult timp depăşită, spune ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Acesta precizează că încă nu ştie dacă între documentele copiate de hackeri sunt şi documentele sale.

302 afișări
Imaginea articolului Ivan, despre breşa de securitate de la Parlament: pe unele dispozitive încă rula Windows 7

Ivan, despre breşa de securitate de la Parlament: pe unele dispozitive încă rula Windows 7

Întrebat, miercuri, cine ar fi trebuit să fie responsabil de securitate cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaţilor, ministrul Bogdan-Gruia Ivan a spus că în momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaţilor, în anul 2019, Camera Deputaţilor a optat să îşi administreze şi să gestioneze în regie proprie, prin intermediul Departamentului de IT, responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă au fost copiate de hackeri şi documentele sale, Ivan a spus că nu are cunoştinţă despre acest lucru.

„Nu sunt informat până în momentul de faţă. Imediat ce avem raportul final o să pot să analizez datele, dacă din cele peste 300 de documente o parte dintre ele sunt şi documentele mele personale sau nu”, a mai spus Ivan.

Ministrul Digitalizării a precizat că România se confruntă zilnic cu peste 25 de mii de atacuri cibernetice.

Versiuni software depăşite

„Sunt situaţii în care din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situaţie. Un exemplu de la Camera Deputaţilor, până la a avea închis acest raport final, este faptul că sistemele nu au fost actulizate cu cele mai noi tehnologii şi software existente astăzi pe piaţă. Vă dau un exemplu, pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de foarte mult timp depăşită. Acesta este evident atributul administrativ al departamentului IT al Camerei Deputaţilor”, a precizat Ivan.

Întrebat, în continuare, dacă va fi plătită recompensa, Ivan a spus că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

„E o decizie care aparţine Camerei Deputaţilor, dar nu cred că există acest subiect (plata - n.r.), în contextul în care avem capacitatea de a recupera toate acele date, de a asigura securitatea sistemului actual şi în acelaşi timp, acum ne-am asigurat că avem legislaţie foarte clară în materie de securitate cibernetică”, a răspuns ministrul.

Acesta a menţionat că autorităţile române sunt într-un stadiu avansat cu implementarea proiectului de cloud guvernamental, care în luna februarie va fi pus în licitaţie publică, în urma negocierii purtate de cei din Comisia Europeană.

„Vom avea parte de unul dintre cele mai performante sisteme informatice din lume, care trebuia să fie aplicat începând cu anul 2026 şi va începe să fie funcţional în 2024”, conform lui Ivan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici