Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice

Clone digitale vor exista dincolo de moartea fizică. Probleme legale şi etice ar putea fi extrem de complexe. Consimţământul va fi cheia acceptării sociale a clonelor digitale.

2137 afișări
Imaginea articolului Moartea fizică este de domeniul trecutului. Clonarea digitală provoacă dezbateri etice

Sursa foto: Alephnews.ro

Ne-ar plăcea să trăim printre clone digitale, dar numai dacă persoana şi-a dat acordul în timpul vieţii. Mai mult, majoritatea oamenilor nu vor să fie clonaţi după moarte. Aşa ne arată un sondaj făcut în SUA care analizează reacţia socială la posibilitatea de a trăi şi după moarte, într-o lume online, notează Aleph News.

Sondajul a fost realizat în SUA şi răspunsurile dezvăluie poate primele reacţii sociale care ar exista în viitorul apropiat când vom vedeam clone digitale, interacţionând cu noi într-un fel sau altul.

Aşadar când defunctul şi-a dat consimţământul, 58% dintre respondenţi au considerat resurecţia digitală ca fiind acceptabilă din punct de vedere social, în timp ce acest număr a fost de doar 3% atunci când defunctul nu a fost de acord. Asta inseamna ca reglementările legale relevante ar trebui să respecte decizia defunctului.

Studiul ne arata si pozitia generala fata de rsurectia digitala. 59% dintre respondenţi au fost împotriva ideii propriei lor resurecţii digitale.

O regulă de înscriere pare dezirabilă din punct de vedere social, unde implicit este interzicerea resurecţiei digitale, iar excepţiile o permit numai cu acordul defunctului.

O clonă digitală este o replică digitală a unei persoane, creată din datele lor digitale şi non-digitale, care poate continua să existe în mediul online chiar şi după moartea fizică a persoanei respective.

Va fi o alinare pentru cei care au pierdut pe cineva drag ca sa poata mentine o legatura chiar si digitala. Dar oamenii de ştiinţă se gândesc la implicaţiile legale, morale şi etice.

Clonarea digitală poate duce la încălcarea intimităţii prin expunerea datelor personale, probleme legate de drepturile de autor, risc de afectare a reputaţiei prin comportamente neautentice ale clonei.

O clonă ar putea să provoace scandaluri intr-o lume a corectitudinii politice dusa la extrem. Ar putea chiar sa incalce legea, mai ales daca hatisul legal actual nu se adapteaza.

Resurecţia digitala poate să devina o problema pentru familia indoliata si aici se potriveste vorba veche: pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici