Robotul care plantează seminţe în deşert, unul dintre proiectele inovatoare de la Global Grad Show din Dubai

  • Expoziţia anuală Global Grad Show din Dubai, prezentată ca fiind cea mai diversă adunare din lume a proiectelor de design ale absolvenţilor, îşi propune să ofere soluţii la problemele sociale şi de mediu.
  • Din cauza pandemiei COVID-19, expoziţia internaţională a fost parţial virtuală în acest an, dar secţiunea MENA (Orientul Mijlociu şi Africa de Nord) a fost un eveniment privat, în cadrul Dubai Design Week.
  • Inovaţiile care au atras atenţia au fost robotul care plantează seminţe în deşert şi aparatul care filtrează apa din maşina de spălat, pentru a nu polua mările şi oceanele.
5983 afișări
Imaginea articolului Robotul care plantează seminţe în deşert, unul dintre proiectele inovatoare de la Global Grad Show din Dubai

Sursa foto: Global Grad Show

Ca şi în 2020, multe concepte au răspuns pandemiei, cu o multitudine de idei adaptate la "noua normalitate". Directorul Global Grad Show, Tadeu Caravieri, a declarat pentru CNN că ediţia din acest an a avut "două sau trei tendinţe".

Oamenii sunt extrem de preocupaţi de sănătate şi de sănătatea mintală", a detaliat el. „Oamenii sunt (de asemenea) preocupaţi de modul în care să facă din casă un loc civilizat pentru muncă, pentru educaţie, pentru sănătate şi securitate alimentară".

Robotul care plantează seminţe

Ca întotdeauna, mediul înconjurător a ocupat un loc important pe ordinea de zi, adesea corelat cu preocupările legate de pandemie. Dalilah Mansoor şi Kaya Tueni, studenţi la Institutul de Design şi Inovare din Dubai, au creat "Wastology", o maşină de compostare de interior care poate fi folosită şi ca un cultivator de ierburi şi legume.
 
„Încercăm să rezolvăm problema excesului de deşeuri alimentare din EAU (Emiratele Arabe Unite)", a declarat Tueni. „Sperăm că acest mic proiect, implementat la nivel naţional, ar putea avea un impact mai mare la nivel global", a adăugat Mansoor.
 
Mazyar Etehadi, student la aceeaşi instituţie, a privit în mod similar situaţia mediului şi a creat "A'seedbot", robotul alimentat cu energie solară, conceput pentru a cultiva seminţe în deşert. „Îmi doresc doar să existe mai multe plante, mai multă verdeaţă acolo", a spus el.
 
A'seedbot are o lungime de aproximativ 20 cm şi este proiectat să se reîncarce în timpul zilei şi să lucreze pe timp de noapte. Lucrând în mod autonom pe o rază prestabilită de cinci kilometri, picioarele sale tipărite în 3D se târăsc prin nisip în căutarea nivelurilor potrivite de umiditate (detectate prin unul dintre "ochii" săi) în care să planteze seminţele. Datorită sistemului integrat de evitare a coliziunilor, oamenii sunt necesari doar pentru a reumple robotul.
 
Cred că a fost o soluţie uşor de găsit, dar nimeni nu a venit cu ea", a declarat Etehadi, adăugând că lucrează la o versiune capabilă să navigheze pe diferite tipuri de nisip, iar câţiva investitori s-au arătat interesaţi de creaţia sa.

Aparatul care filtrează apa din maşina de spălat

Între timp, Darya Ercivan a decis să dea o nouă turnură rufelor şi a găsit o modalitate de a prinde microplasticele la sursă. Studenta de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu a explicat că îmbrăcămintea conţine adesea microfibre de plastic, care se desprind în timpul spălării şi pot ajunge în râuri şi oceane. „Încerc să rezolv această problemă înainte ca ea să ne contamineze apa", a spus el.

”EcoPhil” este soluţia lui Ercivan. Montat în partea din faţă a maşinii de spălat, acesta filtrează apa care iese din maşină, împiedicând microplasticele să intre în sistemul de ape reziduale. Ercivan a spus că o aplicaţie vă va spune chiar şi când trebuie să înlocuiţi dispozitivul de filtrare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici