Un braţ în plus ar putea ajuta orice persoană. Augmentarea corpului uman cu părţi robotizate ar putea fi posibilă, în curând

  • Părţi suplimentare, de la un deget mare la un braţ, ar putea fi proiectate pentru a contribui la creşterea capacităţilor umane.
  • Fie că este vorba de gestionarea îngrijirii copiilor, de operarea unui pacient sau de gătitul cinei de duminică, există multe ocazii în care o pereche de braţe în plus ar fi, ei bine, la îndemână.
1052 afișări
Imaginea articolului Un braţ în plus ar putea ajuta orice persoană. Augmentarea corpului uman cu părţi robotizate ar putea fi posibilă, în curând

Sursa foto: Twitter

Acum, cercetătorii spun că o astfel de augmentare a corpului uman ar putea fi la orizont, sugerând că părţi suplimentare ale corpului robotizate ar putea fi proiectate pentru a ne spori capacităţile.
 
Tamar Makin, profesor de neuroştiinţă cognitivă la unitatea de cogniţie şi creier MRC de la Universitatea Cambridge, a declarat că această abordare ar putea creşte productivitatea.
 
Dacă vă doriţi un braţ suplimentar în timp ce gătiţi în bucătărie, astfel încât să puteţi amesteca supa în timp ce tăiaţi legumele, aţi putea avea opţiunea de a purta şi de a controla independent un braţ robotic suplimentar", a spus ea.

Abordarea are precedent

Dani Clode, un designer şi coleg al lui Makin de la Universitatea Cambridge, a creat deja un deget mare imprimat 3D care poate fi adăugat la orice mână. Clode va discuta despre acest dispozitiv în cadrul unui panel cu tema "Homo cyberneticus: augmentarea motorului pentru corpul viitorului", în cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS), care va avea loc vineri la Washington DC.
 
Makin a declarat că degetul mare suplimentar ar putea fi util pentru chelnerii care ţin farfuriile în mână sau pentru inginerii electrici atunci când lipesc, de exemplu, iar alte părţi ale corpului robotizate ar putea fi proiectate pentru nevoi specifice la locul de muncă. De exemplu, braţul suplimentar ar putea ajuta un constructor să bată un cui în timp ce ţine o grindă în poziţie, potrivit The Guardian.
 
Am vorbit cu un chirurg [care] era foarte interesat să îşi ţină camera în timp ce face o operaţie la umăr, în loc ca asistentul său să îi ţină camera", a spus Clode. „El a vrut să deţină controlul deplin asupra instrumentelor pe care le foloseşte cu cele două mâini, în timp ce ţine în acelaşi timp acea cameră şi poate să o manipuleze şi pe aceasta”.
 
Echipa spune că părţile robotizate ale corpului ar putea permite un control mult mai mare decât un simplu dispozitiv montat, funcţionarea lor fiind inspirată de mecanismele noastre naturale de agenţie. „Vrem ceva pe care să putem să îl controlăm [foarte] precis, fără să fim nevoiţi să articulăm ce anume dorim", a declarat Makin.
 
Ea a precizat că abordarea echipei a fost înrădăcinată în ideea că apendicele suplimentare ar putea fi folosite pentru a construi pe baza capacităţilor existente ale corpului unei persoane.
 
„Dacă vă lipseşte un membru, în loc să încercăm să înlocuim acel membru, de ce să nu mărim mâna intactă pentru a vă permite să faceţi mai multe cu ea?", a spus ea. Dar echipa are în vedere ca astfel de dispozitive să fie folosite şi de persoane care nu suferă de dizabilităţi.
 
Clode a declarat că o caracteristică importantă a dispozitivelor de augmentare umană este că acestea nu diminuează capacităţile iniţiale ale purtătorului. „[Este] un strat pe corp care poate fi folosit cu un impact cât mai mic posibil pentru a obţine un câştig cât mai mare", a spus ea.
 
Un aspect cheie al acestui aspect, a adăugat Clode, este că, spre deosebire de o lopată care este folosită pentru a ne spori abilităţile de a săpa o groapă, astfel de părţi ale corpului robotizate nu trebuie să fie acţionate manual.
 
Degetul mare suplimentar, de exemplu, este conectat la două motoare bazate pe încheietura mâinii, care sunt conectate la o baterie şi la un microcontroler din partea superioară a braţului. Acest sistem este conectat wireless la microcontrolerele montate pe pantofii sau gleznele purtătorului, care sunt conectate la senzori de presiune sub cele două degete mari de la picioare. 
 
Dar Makin a spus că această abordare a ridicat noi întrebări. „Facem multe cercetări în acest moment pentru a vedea ce efect are asupra sistemului nervos dacă începi să îţi reapropii degetele de la picioare pentru a deveni un deget în plus - cât de mult [îţi afectează] capacitatea de a-ţi folosi degetele de la picioare ca deget?", a spus ea.
 
Unele laboratoare s-au concentrat asupra posibilităţii de a folosi electrozi în creier sau în măduva spinării pentru a controla dispozitive externe, însă Makin consideră că nu există nicio justificare etică pentru o astfel de abordare invazivă la oameni sănătoşi.
 
Când Clode a efectuat recent cercetări la expoziţia de vară a Royal Society, în cadrul căreia membrii publicului au avut ocazia să încerce degetul mare suplimentar, rezultatele au fost uimitoare.
 
[Din aproximativ] 600 de persoane cu vârste cuprinse între trei şi 97 de ani, 98% au putut să-l folosească în primul minut, ceea ce înseamnă că ... puteau deja să deplaseze obiecte conform instrucţiunilor", a declarat Makin. „Nu-mi pot imagina un cip cerebral care să poată face asta".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici