VIDEO | A history of violence. Protestele din SUA amintesc de alte momente când America a ars

  • De-a lungul timpului, persoanele de culoare au dus lupte sângeroase pentru a-şi apăra drepturile
  • Drumul de la sclavie către o viaţă liberă s-a făcut cu vărsare de sânge
  • Protestele violente au măcinat America timp de mai bine de un secol
3097 afișări

Protestele care au înghiţit oraşele americane în ultima săptămână au rădăcinile în decenii de frustrări. Inegalităţiile sociale şi economice, segregarea şi stereotipurile au o istorie lungă în Statele Unite. Martin Luther King a organizat numeroase proteste în anii '60, soldate cu zeci de victime şi mii de răniţi după altercaţii cu poliţia.  În 1992, Los Angeles-ul a ieşit în stradă pentru că patru poliţiştii nu au fost pedepsiţi după ce au bătut un bărbat negru care refuzase legitimarea. Iar în 2014, Garda Naţională a intervenit ca să calmeze spiritele la Ferguson în Missouri, după ce Michael Brown, un tânăr de culoare în varsta de 18 ani, a fost împuşcat de poliţie în timp ce mergea pe stradă.

Martin Luther King, eroul mai multor generaţii

”Am un vis şi anume că într-o bună zi această naţiune se va ridica şi va trăi conform adevăratului sens al credinţelor sale. Considerăm că aceste adevăruri sunt de la sine înţeles, că toţi oamenii sunt creaţi egali .”, a spus Martin Luther King pe 28 august 1963, la Washington, în faţa a 250.000 de persoane, la cel mai mare miting din istoria Capitalei.

Martin Luther King a organizat mai multe proteste pentru drepturile persoanelor de culoare. Marşul de protest de la Selma la Montgomery din 1965, cunoscut şi sub numele de Duminica Sângeroasă (Bloody Sunday), a fost considerat apogeul luptei populaţiei de culoare din Statele Unite pentru drepturile civile. Autorităţile atacă violent manifestanţii conduşi de King cu gaze lacrimogene, cincizeci dintre ei aveau să fie spitalizaţi.

În urma discursului de la Washinton şi a următoarelor marşuri încheiate cu violenţă, Congresul american va vota Civil Rights Act în 1964 şi Voting Rights Act în 1965.

Pe 4 aprilie 1968 King a fost împuşcat în balconul unui motel din Memphis. În urma asasinării, au izbucnit violenţe în 125 de localităţi, care au dus la 46 de morţi şi 2.600 de răniţi. La Washington, protestatarii au incendiat case şi magazine, chiar aproape de Casa Albă.

1965. Rebeliunea de la Watts. Arestarea lui Marquette Frye

La 11 august 1965, arestarea de către poliţişti albi a unei tinere de culoare, Marquette Frye, a declanşat violenţe în ghetoul Watts din Los Angeles. Timp de şase zile, acest cartier s-a transformat într-o zonă de conflict. Bilanţul a fost de 34 de morţi, sute de răniţi, 4.000 de arestări şi daune materiale semnificative.

1967. Revoltele de la Newwark

În 12 iulie 1967, la Newark, New Jersey, o altercaţie între doi poliţişti albi şi un şofer de taxi de culoare a generat violenţe soldate cu 26 de morţi şi 1.500 de răniţi;

1980. Moartea unui motociclist la Miami

Pe 17 mai 1980, la Liberty City, Miami au avut loc trei zile de violenţe declanşate de agresarea mortală a unui motociclist de culoare de către poliţişti albi. Confruntările s-au soldat cu 18 morţi şi peste 400 de răniţi;

1992. Revolta din Los Angeles. Arestarea lui Rodney King

Revolta din Los Angeles a avut loc între 29 aprilie şi 4 mai 1992, a provocat moartea a 53 de persoane, rănirea a cel puţin 2.000, precum şi daune materiale în valoare de 1 miliard de dolari.

La 3 martie 1991, Rodney King, un muncitor de culoare, a fost urmărit şi oprit de poliţia din statul California pentru depasirea vitezei legale. Acesta consumase alcool si a opus rezistenţă şi a încercat să fugă. La arestarea sa, King a fost filmat în timp ce se opunea organelor de ordine, care reacţionează brutal. Acest film, în care se poate vedea cum a fost bătut de poliţişti, a fost folosit ca dovadă la proces.

În urma procesului finalizat în aprilie 1992, poliţiştii nu au fost condamnaţi. Hotărârea instanţei a declanşat un val de proteste violente ale populaţiei de culoare din Los Angeles.

Revolta maselor a fost stopată de preşedintele George H. W. Bush cu ajutorul armatei.

La procesul următor, doi dintre poliţişti au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la 30 de luni de închisoare, ceilalţi doi fiind achitaţi.

2001. Violente la Cincinnati. Timothy Thomas este impuscat

Pe 9 aprilie 2001, la Cincinnati, Ohio, un adolescent de culoare, Timothy Thomas, a fost împuşcat mortal de un poliţist alb. Violenţele care au urmat s-au soldat cu 70 de răniţi.

2014. Ferguson Unrest. Impuscarea lui Michael Brown

Michael Brown un tânăr american de culoare în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat de poliţie în oraşul Ferguson, Missouri, fără a fi înarmat şi în timp ce se deplasa pe stradă. Conform poliţiei, acţiunea represivă s-a datorat faptului că Brown ar fi încercat să agreseze un poliţist şi să îl dezarmeze.

Protestele, atât paşnice, cât şi violente, au continuat mai mult de o săptămână la Ferguson. Spre deosebire de revolta din 1992, protestele din 2014 au fost de mai mica amploare, de ordinul sutelor. Pentru contracarea lor, autorităţile locale au impus, la început restricţii de circulaţie, ca apoi, după câteva zile, să solicite intervenţia Gărzii Naţionale.

"Nu există nici o scuză pentru ca poliţia să folosească forţa excesivă împotriva protestelor paşnice sau să arunce protestatarii la închisoare pentru că îşi exercită în mod legal drepturile de Primul Amendament. Şi aici, în Statele Unite ale Americii, poliţia nu ar trebui să intimideze sau să aresteze jurnaliştii care încearcă doar să-şi facă treaba şi să raporteze poporului american cu privire la ceea ce văd pe teren", avea sa declare Barak Obama, în mijlocul protestelor.

După câteva luni, instanţa a decis să nu-l acuze pe poliţist, stârnind alt val de proteste în Ferguson, dar şi în alte oraşe din SUA, precum Chicago, Los Angeles, New York sau Boston.

2014. New York. Mortea lui Eric Garner

Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, era acuzat de vânzare ilegală de ţigări. Potrivit unei înregistrări video, el a fost imobilizat la pământ de mai mulţi poliţişti şi s-a plâns în repetate rânduri că nu poate respira.

În decembrie, decizia luată de instanţa de a nu-l inculpa pe Daniel Pantaleo, poliţistul care l-a omorât pe Eric, a declanşat un val de proteste că a continuat să se răspândească în toată ţara.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici