Soldatul Bradley Manning este supus unor tratamente degradante, afirmă avocatul său

Avocatul soldatului american Bradley Manning, inculpat pentru că a transmis site-ului WikiLeaks mii de documente secrete americane, a acuzat joi autorităţile militare americane că aplică un tratament degradant clientului său.

65 afișări
Imaginea articolului Soldatul Bradley Manning este supus unor tratamente degradante, afirmă avocatul său

Soldatul Bradley Manning este supus unor tratamente degradante, afirmă avocatul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe blogul său, avocatul David Coombs a afirmat că Manning a fost ţinut complet dezbrăcat timp de şapte ore, miercuri, în celula sa din închisoarea Quantico.

Miercuri, Manning, în vârstă de 23 de ani, "a fost dezbrăcat complet, fără niciun motiv. El a rămas în celula sa, complet dezbrăcat, timp de şapte ore", scrie avocatul.

"Acest tratament degradant este de neiertat şi fără justificare", afirmă Coombs.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului respinsese, cu doar puţin timp înainte, critici la adresa condiţiilor severe de detenţie şi a izolării.

"Există (alte) 30 de persoane, într-un culoar în formă de U. Nu este singur într-o gaură, nu este izolat de ceilalţi. Are dreptul să vorbească cu alţii, în acest culoar", a explicat Geoff Morell, pentru MSNBC. El a spus că a vizitat închisoarea militară din Quantico, în Virginia (est), pentru a evalua condiţiile de detenţie ale tânărului.

Coombs a depus plângere, în ianuarie, cerând ca Manning să fie scos de la izolare, bazându-şi solicitarea pe sfaturi ale unor experţi psihiatri.

Pentagonul a adăugat, miercuri, 22 de captete de acuzare noi, celor 12 care erau deja formulate împotriva lui Manning, singura persoană din lume care este urmărită pentru scurgeri de informaţii către WikiLeaks. Între aceste capete de acuzare se află şi cel de "asociere cu inamicul", o infracţiune pasibilă de pedeapsa capitală, în faţa unei Curţi marţiale. Dar procurorii militari au anunţat, deja, că nu vor cere pedeapsa cu moartea.

Soldatul riscă, în schimb, închisoarea pe viaţă.

Manning, un fost analist de informaţii în Irak, este încarcerat din iulie 2010. El este suspectat că a furnizat WikiLeaks, care le-a făcut ulterior publice, documente militare americane asupra războaielor din Irak şi Afganistan, dar şi telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici