Statele Unite s-au implicat activ în modernizarea capacităţilor militare bulgare

Statele Unite şi-au asumat un rol activ în modernizarea capacităţilor militare bulgare, prioritară fiind participarea la operaţiuni externe, arată un document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks, informează site-ul Novinite.com.

25 afișări
Imaginea articolului Statele Unite s-au implicat activ în modernizarea capacităţilor militare bulgare

Statele Unite s-au implicat activ în modernizarea capacităţilor militare bulgare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul, intitulat "Strategie pentru modelarea modernizării armatei bulgare", a fost trimis pe 29 octombrie 2007 de John Beyrle, fostul ambasador american în Bulgaria. Documentul a fost preluat de Daily Telegraph, care l-a publicat marţi seară.

Beyrle argumenta că decizia fostului guven bulgar condus de Serghei Stanişev de revizuire a planului de modernizare a armatei reprezenta o bună oportunitate pentru Statele Unite de a influenţa pe termen mediu şi lung dezvoltarea capacităţilor militare bulgare.

Potrivit ambasadorului de la acea vreme, Statele Unite trebuiau să ajute Bulgaria să consolideze capacitatea de participare la misiuni străine, influenţând deciziile în materie de achiziţionare de armament.

"Scopul nostru principal este să sporim capacitatea Bulgariei de a trimite trupe şi a participa la misiuni externe ale NATO şi SUA în străinătate. Date fiind resursele limitate, recomandăm investiţii mai mari în Forţele terestre bulgare, dat fiind că achiziţionarea unor vehicule blindate suplimentare, a unor scuturi de protecţie, antrenamentele şi echipamentele individuale vor avea un impact imediat asupra participării la misiuni, mai degrabă decât cumpărarea de avioane de vânătoare sau nave militare. Bulgaria trebuie convinsă să renbunţe la ideea investiţiilor masive în noi sisteme aeriene şi navale, fiind de preferat sisteme de nivel mediu, chiar vechi, care le-ar permite militarilor bulgari să se obişnuiască rapid cu noile tehnologii pentru facilitarea activităţilor interoperaţionale", spunea ambasadorul american.

Potrivit documentului, priorităţile americane pentru Bulgaria includeau sporirea capacităţii de desfăşurare a militarilor bulgari, eliminarea echipamentelor învechite, evitarea investiţiilor majore în echipamente militare şi menţinerea unor capacităţi militare specifice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici