WikiLeaks: SUA consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo nu reprezintă un risc terorist

Statele Unite consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo sunt nevinovaţi sau nu prezintă un risc terorist real, conform unui nou set de documente secrete dezvăluit de site-ul WikiLeaks şi publicat de mai multe ziare americane şi europene.

43 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: SUA consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo nu reprezintă un risc terorist

WikiLeaks: SUA consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo nu reprezintă un risc terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentele conţin analize referitoare la toate cele 780 de persoane care au fost încarcerate în decursul timpului la Guantanamo Bay, precizează BBC News Online.

Dintre aceştia, circa 220 au fost consideraţi terorişti periculoşi, însă 150 au fost afgani sau pakistanezi fără legătură cu terorismul, în timp ce alţi 380 de deţinuţi s-au dovedit a fi simpli executanţi de rang inferior.

În prezent, la baza americană de la Guantanamo se mai află 180 de deţinuţi.

Documentele obţinute de WikiLeaks detaliază şi o serie de comploturi împotriva unor ţinte britanice şi americane, dezvăluite de deţinuţi în timpul interogatoriilor. Printre acestea, se numără şi mărturii privind existenţa unei arme nucleare ascunse în Europa, care ar urma să fie detonată în cazul capturării liderului al-Qaida, Osama ben Laden, dar şi planuri de contaminare cu cianură a sistemelor de ventilaţie ale unor clădiri publice din SUA sau de recrutare a unor angajaţi de la aeroportul londonez Heathrow.

Dosarele arată că analiştii militari americani consideră că numai 220 dintre deţinuţii de la Guantanamo au fost extremişti cu adevărat periculoşi, în timp ce alţi ce puţin 150 au fost şoferi, fermieri sau bucătari afgani şi pakistanezi, arestaţi în zonele de război şi deţinuţi apoi ani de zile din cauza unor identificări eronate.

Pentagonul a afirmat că publicarea documentelor este "nefericită" şi a apreciat că evaluările reprezintă descrieri punctuale, care ar putea fi depăşite în prezent.

Preşedintele american, Barack Obama, a promis în ianuarie 2009 că va închide centrul de detenţie de la Guantanamo în termen de un an. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, el a anunţat suspendarea interdicţiei de organizare a unor noi procese militare pentru deţinuţii de la Guantanamo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici