Lucaci a primit un punctaj sub cel necesar pentru a rămâne şef la Ştirile TVR, dar îl poate contesta

Claudiu Lucaci a primit un punctaj sub cel necesar pentru a-şi putea păstra funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din TVR, însă acesta are posibilitatea să depună contestaţie, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din TVR.

381 afișări
Imaginea articolului Lucaci a primit un punctaj sub cel necesar pentru a rămâne şef la Ştirile TVR, dar îl poate contesta

Lucaci a primit un punctaj sub cel necesar pentru a rămâne şef la Ştirile TVR, dar îl poate contesta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci) a fost reevaluat, deşi a obţinut un punctaj care îi permitea să îşi menţină actuala funcţie la prima evaluare a activităţii sale, însă o comisie condusă de Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a decis că procesul de evaluare în cazul său "a fost viciat".

Astfel, pe 25 martie, Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune a decis să fie reevaluat atât Claudiu Lucaci, coordonatorul cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri a TVR, cât şi colega sa Ioana Popescu, coordonator cu atribuţii de producător executiv la Direcţia Ştiri.

Decizia a fost luată de majoritatea membrilor CA al SRTv (şi cu patru voturi "împotrivă"), având în vedere că o comisie de soluţionare a contestaţiilor din TVR, condusă de Stelian Tănase, a decis, în prima parte a lunii martie, că procesul de evaluare în cazul lui Claudiu Lucaci a fost viciat şi a propus anularea evaluării în acest caz.

CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare managerială a lui Claudiu Lucaci, compusă din trei membri titulari cu drept de notare, selecţionaţi dintre cei care nu au făcut parte din prima comisie de evaluare a lui Lucaci, şi doi membri supleanţi.

De asemenea, CA al SRTv a aprobat constituirea unei comisii de reevaluare managerială a Ioanei Popescu, compusă din trei membri titulari cu drept de notare, selecţionaţi dintre cei care nu au făcut parte din prima comisie de evaluare, şi doi membri supleanţi.

Astfel, în această săptămână, atât Claudiu Lucaci, cât şi Ioana Popescu au fost reevaluaţi, iar procesul s-a încheiat vineri, când cei doi au susţinut interviuri în faţa comisiilor, au declarat mai multe surse din Televiziunea Română pentru MEDIAFAX.

Sursele citate au spus că Ioana Popescu a obţinut peste 75 din 100 de puncte la cele două etape ale evaluării (proiectul de management şi interviul în faţa comisiei) şi îşi va putea păstra funcţia de coordonator cu atribuţii de producător executiv la Direcţia Ştiri.

În schimb, Claudiu Lucaci a obţinut sub 75 de puncte, respectiv sub punctajul necesar pentru a-şi putea păstra funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri a TVR.

Lucaci poate, însă, depune o contestaţie şi aceasta urmează să fie analizată săptămâna viitoare, respectiv în perioada 6 - 8 aprilie, au precizat sursele citate. Însă din comisia de contestaţii va face parte şi Stelian Tănase, cel care a făcut parte şi din prima comisie de contestaţii, care a cerut anularea primei evaluări a lui Claudiu Lucaci.

Dacă în urma contestaţiei se va menţine "verdictul" în cazul lui Claudiu Lucaci, acesta va fi înlocuit de la conducerea Ştirilor TVR. Însă Lucaci va putea să îşi continue activitatea în Televiziunea Română, în care este angajat.

Claudiu Lucaci s-a numărat printre cei care au obţinut punctajele necesare pentru a fi în continuare manageri în TVR, la procesul de evaluare care s-a desfăşurat recent în Televiziunea Română, după cum au declarat, pe 20 februarie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din TVR.

Însă Romina Surugiu, membru al Consiliului de Administraţie al SRTv şi membru al comisiei care l-a evaluat prima dată pe Claudiu Lucaci, a depus o contestaţie în acest caz, după cum au declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din SRTv.

Contestaţia formulată de Romina Surugiu făcea referire la documentele primite de la secretariatul comisiei de evaluare a managerilor, la raportul de activitate şi proiectul managerial depuse de Claudiu Lucaci şi Ioana Popescu.

Ioana Popescu este producător executiv în Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR, care este condusă de Claudiu Lucaci. Popescu ar fi obţinut sub 75 de puncte în urma procesului de evaluare din TVR, cât ar fi fost minimum necesar, însă a făcut o contestaţie în acest caz, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie.

Romina Surugiu a susţinut în contestaţia sa că rapoartele de activitate depuse de Claudiu Lucaci şi Ioana Popescu "sunt identice de la punctul A la punctul F".

Potrivit surselor citate, comisia de soluţionare a contestaţiilor, formată din Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, Cristian Ţopescu şi Lucian Romaşcanu, consilieri în management în TVR, Amelia Roxana Vasile, consilier juridic, Liana Săndulescu, producător TV, şi un observator din partea sindicatului din TVR, a analizat aspectele semnalate de Romina Surugiu şi a constatat că rapoartele de activitate ale lui Claudiu Lucaci şi al Ioanei Popescu "sunt identice de la capitolul/criteriul A până la capitolul/criteriul F".

"Comisia de contestaţii apreciază că, atâta vreme cât domnul Claudiu Lukacsi a argumentat în faţa comisiei de evaluare că a depus un proiect managerial în echipă cu doamna Popescu Ioana Cătălina, iar comisia de evaluare nu a ţinut cont de faptul că fiecare manager are obiective proprii pe care trebuie să le îndeplinească şi, mai mult decât atât, atât întocmirea, cât şi evaluarea raportului de activitate se realizează în mod individual, nu colectiv, apreciem că procesul de evaluare a fost viciat şi propunem anularea procesului de evaluare al domnului Claudiu Lukacsi", ar fi decis comisia de soluţionare a contestaţiilor din TVR.

Potrivit regulamentului privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul SRTV, aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului de Administraţie, comisia de soluţionare a contestaţiilor are obligaţia de a se pronunţa doar asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului.

Pe de altă parte, la rândul său, Claudiu Lucaci a depus o contestaţie cu privire la procedura de evaluare, care ar fi fost însă respinsă de comisia de soluţionare a contestaţiilor, condusă de Stelian Tănase, au declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX mai multe surse din TVR.

Contestaţia formulată de Claudiu Lucaci viza "îndreptarea unei posibile erori în procedura de evaluare managerială anuală", în sensul înlocuirii din comisia de evaluare a Rominei Surugiu şi a lui Adrian Bucur. Jurnalistul Adrian Bucur este la rândul său membru al Consiliului de Administraţie al TVR şi a fost membru supleant al Rominei Surugiu în comisia de evaluare a lui Claudiu Lucaci.

În acest caz, comisia de soluţionare a contestaţiilor a spus că evaluarea raportului de activitate al lui Claudiu Lucaci a fost făcută de membrii comisiei cu respectarea procedurii stabilite prin Regulamentul de evaluare a managementului executiv în SRTv, prin acordarea de fiecare membru al comisiei de evaluare de puncte, de la 1 la 100.

Cu privire la aducerea la cunoştinţă a componenţei comisiei de evaluare, fapt contestat de Claudiu Lucaci, comisia de soluţionare a contestaţiilor a spus că nu există nicio dispoziţie legală în Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul SRTv care să dispună comunicarea componenţei comisiei de evaluare fiecărui angajat evaluat, iar, pe de altă parte, componenţa comisiilor de evaluare legal constituite respectă prevederile aceluiaşi regulament.

Totodată, comisia de contestaţii a spus că, în şedinţa Consiliului de Administraţie din 24 noiembrie 2014, a fost adoptată o hotărâre având ca obiect componenţa comisiilor de evaluare a managerilor care coordonează compartimentele reprezentate în Comitetele directoare, fiind enumeraţi cei opt membri care fac parte din comisiile de evaluare a membrilor Comitetului Director al SRTv, fapt care nu ar fi fost contestat de Claudiu Lucaci până la data procesului de evaluare.

Referitor la suspiciunea lui Claudiu Lucaci cu privire la cerinţele minime de imparţialitate, obiectivitate şi neutralitate pentru membrii comisiei de evaluare, comisia de soluţionare a contestaţilor a spus că "cele redate în cuprinsul solicitării (lui Lucaci, n.r.) cu privire la cei doi membri ai CA (Surugiu şi Bucur, n.r.) sunt nesusţinute şi netemeinice, atâta vreme cât presupusa antepronunţare a acestora nu s-a făcut pe raportul de activitate al lui Lucaci, ci pe o situaţie punctuală existentă anterior momentului evaluării".

Evaluarea şi punctarea lui Claudiu Lucaci a fost făcută strict pe analiza raportului de activitate, pe baza criteriilor de notare, a mai spus comisia de soluţionare a contestaţiilor, condusă de Stelian Tănase.

Cu privire la subordonarea lui Adrian Bucur lui Claudiu Lucaci, conform organigramei Direcţiei Ştiri, comisia de soluţionare a contestaţiilor a spus că nu există nicio dispoziţie imperativă prevăzută de Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi de Regulamentul privind selecţia managerilor şi evaluarea managementului executiv în cadrul SRTv care să interzică vreunui membru al CA numirea/nenumirea în oricare comisie de evaluare a managementului executiv din TVR.

Pe de altă parte, în luna februarie, Adrian Bucur, jurnalist în SRTv şi membru al Consiliului de Administraţie al TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că a decis să îşi dea demisia de onoare din comisiile de evaluare a managerilor din TVR, întrucât consideră că procesul a fost profund viciat şi a devenit "o Cântarea României".

De cealaltă parte, Claudiu Brînzan, la rândul său membru în Consiliul de Administraţie al SRTv şi în comisii de evaluare a şefilor din TVR, a declarat, pe 4 martie, pentru MEDIAFAX, că directorul Direcţiei Ştiri, Claudiu Lucaci, este "linşat" de oameni "din arcul actualei puteri", sugerând că se încearcă înlăturarea sa de la conducerea Ştirilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici