Certificatul COVID, disponibil de joi în România. Cum au decurs lucrurile în Vama Giurgiu? Mulţi au ales să prezinte documentele în format fizic

  • Certificatul digital verde e disponibil de azi şi poate fi descărcat
  • Documentul poate fi obţinut cu ajutorul unei aplicaţii funcţionale de azi-dimineaţă
  • Au fost generate 170.000 de certificate digitale în primele patru ore
  • Certificatul nu e obligatoriu, însă facilitează libera circulaţie în ţările membre UE
  • Poliţiştii de frontieră au primit 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane smart
2174 afișări
Imaginea articolului Certificatul COVID, disponibil de joi în România. Cum au decurs lucrurile în Vama Giurgiu? Mulţi au ales să prezinte documentele în format fizic

FOTO: Vama Giurgiu

Certificatul digital verde e disponibil de joi, 1 iulie, iar poliţiştii de frontieră au scanat primele coduri QR generate de aplicaţia online dezvoltată de STS. Totuşi, mulţi dintre românii care se întorceau din vacanţă au ales să prezinte documentele în format fizic. Ştiu însă de existenţa certificatului digital şi avantajele pe care acesta le oferă la călătorii între ţările membre ale Uniunii Europene. Iar alţi români aflaţi azi în Vama Giurgiu încercau să obţină documentul chiar în timp ce aşteptau la coadă. 

CITEŞTE AICI: De astăzi se eliberează certificatele digitale COVID. Cum se DESCARCĂ şi la ce folosesc

În timp ce unii au reuşit, alţii mai au de aşteptat:

- Probabil de astăzi o să încercăm şi noi această aplicaţie.

- Încă nu aţi făcut-o?

- Nu. Abia acum ajungem acasă. 

Pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital la intrarea în ţară, poliţiştii de frontieră folosesc 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane smart pe care e instalată aplicaţia CoronaScan. 

„Verificările se fac asupra persoanelor care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, zonă galbenă, zonă roşie. Pentru persoanele care sosesc din zonă verde, ele nu au nevoie de acel certificat, pentru că intră în România fără măsuri, având în vedere că sosesc dintr-o destinaţie care se regăseşte pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut”, spune Răzvan Păun, şeful punctului de trecere a frontierei Giurgiu.

Platforma dezvoltată de STS a devenit funcţională în această dimineaţă, după ora 8, iar în primele patru ore au fost eliberate peste 170.000 de certificate digitale. 

„Cea mai mare parte a lor a fost pentru persoanele care s-au vaccinat, peste 160.000. De asemenea, peste 4.600 de certificate au fost pentru persoanele care s-au vindecat, adică au trecut prin boală, şi peste 4.000 de certificate au fost pentru persoanele care au un test negativ”, a precizat Cătălin Chirca, purtător de cuvânt al STS.

„Platforma nu a înregistrat nicio eroare, chiar a fost, cum vă spuneam, foarte accesată. Ea din momentul în care a fost operaţionalizată a putut fi accesată de toată lumea, nu am avut niciun fel de problemă, s-au generat foarte multe certificate”, adaugă el.

Intrarea în vigoare a certificatului digital, la nivelul Uniunii Europene, a fost anunţată şi la Bruxelles. 

„Cu acesta, oricine în Europa poate călători în siguranţă şi liber vara aceasta. Până acum, au fost generate peste două sute de milioane de certificate”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici