Înmormântari pe datorie din cauza crizei COVID 19. Ajutoarele de la stat ajung chiar şi după câteva luni de la depunerea actelor

  • Actele pentru ajutorul de înmormântare se trimit prin poştă sau pe mail la Casele de Pensii
  • Ajutoarele de înmormântare oferite de stat au întărzieri de câteva săptămâni
  • Pompele funebre înmormântează pe datorie din cauza crizei generate de COVID 19
1560 afișări
Imaginea articolului Înmormântari pe datorie din cauza crizei COVID 19. Ajutoarele de la stat ajung chiar şi după câteva luni de la depunerea actelor

Înmormântari pe datorie din cauza crizei COVID 19. Ajutoarele de la stat ajung chiar şi după câteva luni de la depunerea actelor

În plină criză de COVID 19 te poţi ruga să nu îţi moară nimeni drag şi dacă totuşi se întâmplă, atunci să ai bani de înmormântare pentru că ajutoarele date de stat întârzie de câteva săptămâni.

Lui Florin i-a murit mama luni, şi pe lângă durerea suferită a mai urmat calvarul birocraţiei româneşti. În plină pandemie de COVID 19 şi cu starea de urgenţă declarată de o lună, Florin a bătătorit coridoarele INML.

“Am un copil mic de 7 luni acasă şi am vrut să evit să stau la INML prea mult, ştiind că acolo pot ajunge şi morţii de COVID-19. Totuşi, am stat câteva ore pe holurile instituţiei”, a povestit Florin pentru MEDIAFAX.

După ce şi-a identificat mama prin intermediul unor poze, aşa cum e procedura, Florin a mai fost nevoit să aştepte alte câteva ore pentru a face o nouă identificare pe cadavru la INML. Problema nu s-a încheiat aici povesteşte Florin. Acesta nu a putut ridica nici ajutorul dat de stat pentru înmormântare.

“Înmormântarea a costat undeva la 7.000 de lei cu totul. Nu am văzut niciun ban de la Casa de Pensii pentru că nu am obţinut un certificat de înmormântare şi nu am putut depune actele”, povesteşte Florin pentru MEDIAFAX.

Problemă confirmată şi de case de pompe funebre.

“De când a început criza cu noul coronavirus e o întreagă nebunie cu ajutorul de înmormântare. Ghişeele de la Casele de Pensii s-au închis, şi acum toate actele se trimit prin poştă sau online. Ajung foarte greu. Am înmormântat pe datorie, pentru că oamenii nu au primit banii de ajutor nici după câteva săptămâni” a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Elite Funerar din Bucureşti.

Reprezentantul Elite Funerar a mai explicat că sunt situaţii, când persoana a murit într-un spital, în Sectorul 2 şi 3 din Bucureşti când Primăria, prin Starea Civilă, nu eliberează certificatul de deces, iar fără acestea oamenii nu pot depune actele pentru ajutorul de înmormântare.

Daă totuşi familia unei persoane decedate face rost de certificat atunci documentele trebuie trimise prin poştă sau online la Casa de Pensie, iar aici apare o cu totul altă problemă.

“Actele ajung foarte greu, vă daţi seama, prin poştă. Dacă dosarul nu este complet, cei de acolo trebuie să trimită înapoi răspuns la familia decedatului şi povestea se lungeşte. Dacă trimiţi pe mail, iar e o problemă că s-a întâmplat ca să vină răspuns că acea căsuţă e plină. Ştii când depui actele, dar habar nu ai când primeşti banii. Poate dura de la o săptămână într-un caz fericit, chiar la câteva luni”, a mai declarat acesta pentru MEDIAFAX.

O înmormântare costă între 1.500 de lei şi poate să ajungă şi până la 10.000 în funcţie de preferinţele familiei. Oamenii se împrumută sau îşi înmormântează oamenii dragi pe datorie.

“E greu acum pentru toată lumea, cu şomajul tehnic, cu oameni lăsaţi fără loc de muncă. Vă daţi seama că mulţi nu au de unde să plătească înmormântarea şi atunci se împrumută. Noi am avut mai multe astfel de cazuri deja”, a mai spus reprezentantul Elite Funerar.

Sursă foto: Profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici