Adrian Păunescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică după amiază, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitală, în prezenţa a mii de oameni, înainte de slujba de înmormântare mai multe personalităţi susţinând discursuri în care au evocat personalitatea poetului.

426 afișări
Imaginea articolului Adrian Păunescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

Adrian Păunescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

La sosirea cortegiului funerar, cimitirul Bellu era arhiplin, câteva mii de oameni venind să-şi ia rămas bun de la poet.

Pe o scenă amenajată aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, au ţinut discursuri mai multe personalităţi: Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a recitat şi o elegie compusă de el în memoria poetului, muzicianul Victor Socaciu, istoricul Dan Berindei, poetul sârb Adam Puslojic, care a depus la crucea lui Păunescu un buchet de flori roşii, galbene, albastre şi albe - culorile steagurilor României şi Serbiei -, jurnalistul Marius Tucă. Aceştia au evocat personalitatea omului de cultură şi au rememorat diverse momente petrecute alături de acesta.

Astfel, Mihai Cimpoi a spus despre Păunescu că a fost "un rapsod al întregului neam românesc", iar Gheorghe Duca a spus că întreaga naţiune, intelectualitatea din Republica Moldova este alături de familia Păunescu şi de poporul român.

"Faptul că înaintea mea au vorbit doi fraţi basarabeni (Cimpoi şi Duca, n.r.) este o dovadă că n-a uitat de unde a plecat, că a avut o viaţă pilduitoare şi că şi-a meritat cu prisosinţă traiul pe acest pământ", a spus, la rândul lui, Varujan Vosganian, adăugând că Adrian Păunescu "nu a scris doar poezii, a scris psalmi". "Poeziile lui nu era neapărat nevoie să fie tipărite, erau spuse, şoptite cântate, căci mergeau direct la inimă", a mai spus acesta.

Victor Socaciu, care a vorbit în numele colegilor de la Cenaclul Flacăra, a spus: "Ne storcea pe rând de toate energiile şi scotea la lumină ce avea fiecare mai bun". El a mai spus că le-a propus acestora să ducă mai departe opera lui Păunescu: "Să refacem şi mai ales să reaprindem flacăra".

Istoricul Dan Berindei, vorbind în numele Academiei Române, a declarat că speră ca într-un viitor cât mai apropiat acest for să-l aibă şi pe Adrian Păunescu în rândurile sale. El l-a numit, totodată, pe Adrian Păunescu "un tribun reînviat de la '48, un însufleţitor al oamenilor".

Mai mulţi preoţi au oficiat o scurtă slujbă, iar mulţimea adunată la mormântul lui Adrian Păunescu l-a aplaudat pe poet, în acordurile fanfarei, după care garda militară a tras în aer mai multe salve. De asemenea, a fost cântat imnul de stat.

Drapelul cu care fusese acoperit sicriul a fost înmânat soţiei poetului, Carmen Păunescu.

Locul de veci al lui Adrian Păunescu se află în zona în care sunt mormintele lui Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Nichita Stănescu, George Călinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiş, George Coşbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

Printre participanţii la funeralii s-au numărat Corneliu Vadim Tudor, Codrin Ştefănescu, Marius Marinescu, Varujan Vosganian, Marius Tucă, Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintilă, Nicolae Badea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Lavinia Şandru, Ecaterina Andronescu, generalul Mircea Chelaru, precum şi numeroşi actori şi academicieni.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu s-a aflat începând de vineri şi până sâmbătă seară la sediul Uniunii Scriitorilor din România, după care a fost mutat la Ateneul Român. Duminică la prânz, sicriul cu trupul poetului a fost dus la Biserica Boteanu din Capitală, unde un sobor de şapte preoţi şi trei diaconi, condus de PS Varlaam Ploieşteanul, a oficiat slujba de înmormântare.

De vineri până duminică, mii de oameni au venit, cu flori şi lumânări, pentru a-şi lua rămas bun de la poet, la sediul Uniunii Scriitorilor şi la Ateneul Român.

Printre aceştia, s-au numărat: preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul şi prinţesa Lia, Ovidiu Ioaniţoaia, Ilie Şerbănescu, Victor Ponta, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu, Jean Valvis, Lavinia Şandru, Nicolae Badea şi Bebe Ivanovici, Adrian Năstase, Gigi Becali, Dumitru Dragomir, Mircea Albulescu, Titus Corlăţean Corina Creţu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoiţă, Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile Şeicaru, Mircea Martin, Gabriel şi Georgeta Dimisianu, Ducu Bertzi, Irina Loghin, Fuego, Paul Everac, Răzvan Theodorescu, Ivan Patzaichin, Gheorghe Gheorghiu, Evandro Rosetti, George Nicolescu, Mugur Mihăescu, Monica Pop, Carmen Tănase, Sorin Oprescu, Christian Ciocan şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu.

Galeria echipei Rapid, preşedintele clubului, Dinu Gheorghe, şi antrenorul Marius Şumudică au venit, de asemenea, sâmbătă seară, să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu şi să depună o coroană de flori.

Coroane de flori au fost aduse la sediul USR şi din partea premierului Emil Boc, a ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi a ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici