Adrian Sitaru: "Domestic" este un film despre relaţiile dintre oameni, nu despre relaţia om-animal - VIDEO

Regizorul Adrian Sitaru a explicat luni, într-o conferinţă de presă, că "Domestic", cel mai recent lungmetraj al său, care va fi lansat în cinematografele româneşti vineri, nu este un film despre relaţia om-animal, ci despre relaţiile dintre oameni.

727 afișări
Imaginea articolului Adrian Sitaru: "Domestic" este un film despre relaţiile dintre oameni, nu despre relaţia om-animal - VIDEO

Adrian Sitaru: "Domestic" este un film despre relaţiile dintre oameni, nu despre relaţia om-animal

"Animalele sunt şi ele acolo pentru că fac parte din viaţa noastră. Lucrând la scenariul filmului, am început să ne văd pe noi, oamenii, ca pe nişte animale", a explicat Adrian Sitaru.

În ceea ce priveşte construcţia lungmetrajului, regizorul a spus că, faţă de varianta care a fost prezentată într-o proiecţie specială, în urmă cu un an, au fost scoase 10 minute din film. În schimb, "ne-am dat seama că în a doua parte nu se leagă ceva şi am filmat nişte scene suplimentare pe care le-am inserat", a mai spus acesta.

Filmul "Domestic" "este o construcţie bizară şi complicată pentru că în poveste şi scenariu am plecat de la o întâmplare din viaţa mea", a precizat Sitaru. Regizorul a povestit că, în copilărie, a avut o pereche de porumbei pe care i-a dus în podul casei bunicilor şi pe care i-a hrănit timp de o săptămână. După ce i-a prezentat bunicilor, aceştia i-au demonstrat şi l-au convins că porumbeii sunt făcuţi "să fie mâncaţi".

Poveşti asemănătoare au trăit şi mai mulţi actori ai filmului, care, pentru a intra în pielea personajelor, au avut nevoie în primul rând de exerciţiu.

"În filmul ăsta, animalele traversează relaţiile umane, visul traversează relaţiile umane. Cred că este mai mult decât un film despre oameni şi animale, este un film în care trebuie să ne punem întrebări despre ceea ce suntem", a spus şi Adrian Titieni, interpretul domnului Lazăr din pelicula "Domestic".

Şi, deşi recunoaşte că nu este vegetarian, actorul spune că, după acest film, simte un sentiment de vină atunci consumă carne. "Mă simt vinovat că mănânc animale cu chip şi, în acelaşi timp, transfer responsabilitatea celui care îl ucide", a mai spus Adrian Titieni.

Tot despre construcţia personajului şi despre adaptarea la rol au vorbit Ioana Flora (Ileana) şi Sergiu Costache (Toni).

"Am încercat să construim şi din exterior şi din interior. O sursă de inspiraţie a fost bona copilului lui Adrian, care mi-a spus că este chiar doamna care trebuia să fiu eu", a spus Ioana Flora.

Luat în calcul pentru un rol în filmul realizat de Sitaru în 2011 "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", fără a fi distribuit în cele din urmă, Sergiu Costache a spus că a fost luat prin surprindere de propunerea regizorului de a-l distribui în cel mai recent lungmetraj al său.

"Nu mă aşteptam să am un rol atât de mare şi nu prea am avut timp să mă montez şi să gândesc la aşa ceva. Mi-a fost greu, pentru că eu credeam că am datele acestui personaj din scurtmetrajul «Lord», însă Adrian a lucrat mai mult cu mine", a spus Sergiu Costache.

Din punctul de vedere al directorului de imagine Adrian Silişteanu, "Domestic" este "cel mai lucrat film" al lui Sitaru.

Echipa "Domestic" doreşte să strângă toate poveştile de tipul celor din film, pe care să le cuprindă într-un mic volum ce va fi distribuit eventual odată cu DVD-ul.

Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru vorbeşte despre un fel de Arcă a lui Noe pe verticală, aşezată pe etajele unui bloc, în care vecinii şi animalele lor dezvoltă legături complicate care, de cele mai multe ori, sfârşesc fie în suc propriu, fie în sânge.

"Mi-am dorit un film simplu, amuzant, dar şi emoţionant. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva poveşti cu animale domestice (şi nu numai), copii şi părinţii acestora. Să ne uităm puţin în jurul nostru: câţi oameni sunt în parcuri şi pe străzi cu animale, câţi dintre vecinii noştri nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitaţi-vă cât de mult sunt prezente în viaţa noastră animalele, în reclame TV, în cântece, în numele de familie, poveşti, filme, internet. Cred că avem o mare nevoie de animale şi ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim şi ne mâncăm, în acelaşi timp, la propriu, animalele", spune regizorul Adrian Sitaru.

Din distribuţia lungmetrajului fac parte Adrian Titieni şi fiica sa, Ariadna Titieni, în vârstă de 12 ani, Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache şi Dănuţ Hurduc, în vârstă de 9 ani. Pentru mai multă savoare, lumea din "Domestic" este întregită de câţiva colegi simpatici de platou: un iepure, un porumbel, o găină, un câine şi o pisică.

"Domestic" este al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru după "Pescuit sportiv" (2008) şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011), ambele premiate în numeroase festivaluri. Regizorul semnează şi câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti: "Valuri" (2007), "Lord" (2009), "Colivia" (2009), "Chefu'" (2012).

Filmul "Domestic" este o producţie 4 Proof Film, în coproducţie cu Unafilm, Germania, susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei şi realizată cu finanţare din partea Medienboard Berlin-Brandenburg Germania, Eurimages, TVR şi HBO România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici