Ana Blandiana, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertăţii”

Poeta Ana Blandiana a fost nominalizată la prestigiosul premiu al competiţiei „Poetul European al Libertăţii”care va avea loc între 17-19 martie în oraşul polonez Gdańsk, şapte ţări europene concurând pentru această distincţie,evenimentul promovând fenomenele poetice care abordează tema libertăţii.

Share pe Facebook 275 afişări

Imaginea articolului Ana Blandiana, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertăţii”

Ana Blandiana, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertăţii” (Imagine: Sebastian Sascau/ Mediafax Foto)

La fiecare doi ani, Gdańsk, oraşul polonez al libertăţii, devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului şi premiului „Poetul European al Libertăţii”. Şapte ţări europene concurează pentru acest prestigios premiu. În 2016, ele sunt România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia şi Macedonia. Premiul este acordat atât poeţilor, cât şi traducătorilor.

Alegerea românească a juriului, format din personalităţi literare şi culturale poloneze, a fost Ana Blandiana, cu volumul „Patria mea A4”. Volumul a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an, la Editura słowo/obraz terytoria, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Competiţia „Poetul European al Libertăţii” este organizată de oraşul Gdańsk, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia. Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii - libertatea - şi, în acelaşi timp, sunt caracterizate de valori artistice excepţionale.

În perioada 17-19 martie, la Gdańsk vor fi organizate întâlniri literare şi artistice, cu participarea celor şapte poeţi nominalizaţi. Programul va culmina în 19 martie cu Gala acordării premiilor. Alături de Ana Blandiana, vor fi prezenţi Vanni Bianconi din Italia, Lidia Dimkovska din Macedonia, Yahya Hassan din Danemarca, Daniel Jonas din Portugalia, Anikó Polgár din Ungaria şi Serghei Stratanovski din Rusia.

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, în perioada 16-21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut.

În data de 16 martie, poeta va fi oaspetele Cracoviei, unde se va întâlni cu publicul la Librăria De Revolutionibus. În perioada 17-19 martie va participa la mai multe întâlniri la Gdańsk. În 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sub egida EUNIC Varşovia, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la Premiul „Poetul European al Libertăţii”.

Premiul „Poetul European al Libertăţii” este o distincţie specială, a cărei misiune este susţinerea poeziei europene, acest mediu deosebit de important, uneori neglijat. La fiecare ediţie a concursului (în 2016 va fi cea de-a patra ediţie), sunt nominalizaţi şapte autoare şi autori din şapte state europene. Nominalizarea este făcută de traducători, care propun, totodată, propria viziune a traducerii creatorilor aleşi. Dintre cei şapte finalişti, câştigătorul este ales de un juriu format din traducători, poeţi, scriitori, critici şi reprezentanţi ai altor discipline aristice. Alături de poetul premiat, care primeşte 100 000 de zloţi, este evidenţiat şi traducătorul. Este un lucru deosebit de important, căci adesea sunt uitaţi cei fără de care am rămâne închişi în limitele strâmte ale propriei limbi.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ANA BLANDIANA ,
POEZIE ,
ICR
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.