Angela Gheorghiu, alături de Placido Domingo, într-o înregistrare a operei "Fedora"

Soprana Angela Gheorghiu interpretează rolul principal din opera "Fedora", de Umberto Girodano, alături de Placido Domingo şi sub bagheta lui Alberto Veronesi, într-o înregistrare a prestigioasei case de discuri Deutsche Grammophon, informează theclassicalreview.com.

1250 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu, alături de Placido Domingo, într-o înregistrare a operei "Fedora"

Angela Gheorghiu, alături de Placido Domingo, într-o înregistrare a operei "Fedora" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înregistrarea face parte dintr-o serie dedicată de Deutsche Grammophon unor opere italiene veriste mai puţin cunoscute.

"Fedora" este cea de-a şasea operă pe care Veronesi o dirijează în cadrul acestei serii. El a mai colaborat cu Angela Gheorghiu, cu care a înregistrat, în 2009, opera "L'amico Fritz", de Pietro Mascagni, dar şi cu Placido Domingo, a cărui voce poate fi auzită pe alte patru înregistrări realizate sub bagheta dirijorului italian.

Opera în trei acte, o adaptare a piesei omonime de Victorien Sardou, spune povestea prinţesei Fedora Romazov, a cărei încercare de a răzbuna uciderea logodnicului ei, care o înşelase, se termină cu moartea ei. Piesa a fost scrisă pentru actriţa Sarah Bernhardt, cunoscută la sfârşitul secolului al XIX-lea drept "Divina Sara".

Din distribuţie mai fac parte soprana Nino Machaidze şi baritonul Fabio Maria Capitanucci, iar Veronesi dirijează orchestra simfonică şi corul de la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles.

Angela Gheorghiu este favorită la câştigarea Birgit Nilsson Prize, cea mai mare distincţie acordată în domeniul muzicii clasice, în valoare de un milion de dolari, potrivit platformei de pariuri sportive bwin.com.

Premiul este acordat de Fundaţia "Birgit Nilsson" o dată la doi sau trei ani, următorul câştigător urmând să fie anunţat duminică. Până în prezent, premiul a mai fost acordat o singură dată, tenorului Placido Domingo, în 2009, acesta fiind desemnat chiar de soprana Birgit Nilsson, care a instituit distincţia înainte să moară, în 2005. Distincţia poate fi obţinută de un cântăreţ, dirijor sau de un spectacol de operă cu o distribuţie remarcabilă, un dirijor excepţional şi o punere în scenă în spiritul compozitorului.

Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001.

Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Placido Domingo, în vârstă de 70 de ani, este un tenor spaniol renumit pe plan mondial pentru forţa şi versatilitatea vocii sale puternice, capabilă să stăpânească toate notele şi tonurile registrului dramatic. De la debutul său, în rolul Alfredo din opera "La Traviata" de Verdi, în anul 1959, Placido Domingo a interpretat peste 130 de roluri, devenind astfel tenorul care a interpretat cele mai multe partituri din lume.

Tenorul spaniol Placido Domingo va părăsi în iunie 2011 postul de director al Operei Naţionale din Washington, cu care a colaborat din 1996. Placido Domingo este, totodată, directorul Operei din Los Angeles, cu care are contract până în 2013.

Alberto Veronesi a fost desemnat director muzical al Opera Orchestra of New York, funcţie pe care o va prelua anul acesta. În Italia, el este directorul muzical al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi al Orchestra Sinfonica Siciliana, precum şi directorul artistic al Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna.

Născut în 1967, la Milano, Veronesi a studiat la Conservatorul "Giuseppe Verdi", pe care l-a absolvit cu onoruri ca pianist, compozitor şi dirijor de orchestră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici