Irinel Columbeanu, la CNA pentru a reclama încălcarea dreptului la imagine al Monicăi

Postul Antena 1 a fost amendat, marţi, cu 30.000 lei de CNA, după ce Irinel Columbeanu a reclamat că în emisiunea "Acces Direct" i-a fost adusă "o gravă atingere" dreptului la demnitate umană soţiei sale, Monica Columbeanu, i-au fost aduse injurii şi s-a prezentat un dosar de divorţ care nu există.

313 afișări
Imaginea articolului Irinel Columbeanu, la CNA pentru a reclama încălcarea dreptului la imagine al Monicăi

Irinel Columbeanu, la CNA pentru a reclama încălcarea dreptului la imagine al Monicăi

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea "Acces Direct" moderată de Mădălin Ionescu şi difuzată pe 25 februarie, de Antena 1. Emisiunea a fost difuzată între orele 17.00 şi 19.00, în direct, cu marcajul AP (Acordul Părinţilor), genul programului fiind news-magazine. La şedinţa de marţi a Consiliului a participat şi Irinel Columbeanu, care, de altfel, a şi reclamat emisiunea "Acces Direct" la CNA.

Potrivit CNA, în emisiune au fost prezentate două fotografii blurate în care apărea o fată cu părul lung, dezbrăcată. Pe ecranul împărţit în trei părţi, în partea dreaptă, de o parte şi de alta, au fost prezentate fotografii ale Monicăi Columbeanu, iar la mijloc tânăra din fotografia blurată, pentru a se observa asemănările dintre acestea.

În emisiune au fost mai mulţi invitaţi, printre care şi Florian Bichir, care a făcut mai multe afirmaţii despre Monica şi Irinel Columbeanu.

Despre Monica Columbeanu, Florian Bichir a spus: "Un personaj cu un râs care denotă destul de puţini neuroni, răspunsuri absolut stupide", "N-a depăşit ştacheta. O parvenită care orice ar face tot acolo mi-e". La această afirmaţie, Mădălin Ionescu a replicat: "A pus mâna pe carte", potrivit monitorizării CNA. De asemenea, Florian Bichir a mai spus despre Monica Columbeanu că "Râde ca imbecila", afirmaţie la care Mădălin Ionescu a intervenit: "Nu, te rog eu, nu. Nu folosi asemenea termeni. Te rog foarte mult". Totodată, Florian Bichir a mai spus: "Adică, dacă asta vi se pare o familie normală, scuzaţi-mă, înseamnă că eu sunt anormal", la care moderatorul nu a intervenit.

De asemenea, în emisiune a fost prezentat un material filmat de echipa "Acces Direct", catalogat drept "o farsă" făcută Monicăi Columbeanu. Reporterul "Acces Direct" i-a comunicat Monicăi Columbeanu faptul că, la judecătoria Buftea, a fost înregistrată o cerere de divorţ. Aceasta a refuzat să comenteze şi, din partea echipei, a primit nota 10 la comunicare. Potrivit CNA, în emisiunea "Acces Direct" din 26 februarie s-a reluat subiectul, precizându-se că nu se verifică informaţia despre divorţul dintre Irinel şi Monica Columbeanu şi s-a spus că femeia din fotografiile prezentate în emisiunea din ziua precedentă nu este Monica Columbeanu.

În urma emisiunii, Irinel Columbeanu, în nume propriu, în numele soţiei lui, Monica Columbeanu, şi în numele familiei sale a sesizat CNA în legătură cu emisiunea "Acces Direct", difuzată de Antena 1 pe 25 februarie, între orele 17.00 şi 19.00.

"Pe parcursul acestei emisiuni, emisiune la care ea nu a participat, a fost adusă o gravă atingere dreptului soţiei mele la demnitate umană. De asemenea, i-a fost grav prejudiciată imaginea, lucru care o afectează profund, atât moral, cât şi material. Pe parcursul emisiunii au fost difuzate materiale cu conotaţie sexuală, i-au fost aduse injurii ("imbecilă"), i s-a prezentat un aşa zis dosar de divorţ care nu există, prejudiciindu-se astfel grav şi imaginea mea şi a familiei mele şi, de asemenea, dreptul nostru la demnitate umană. Precizez că soţia mea, eu însumi şi întreaga mea familie suntem profund afectaţi de cele sesizate", scrie Irinel Columbeanu în sesizarea transmisă CNA.

Irinel Columbeanu a vorbit despre dreptul său şi al familiei sale la viaţă privată şi în şedinţa de marţi a CNA.

"Din păcate, ceea ce nu am reuşit să transmit în conţinutul sesizării mele este faptul că am venit aici ca şi simplu cetăţean, ca telespectator, pentru a acuza fabricanţii de ştiri", a spus Irinel Columbeanu, precizând că în emisiune a fost şi "un element deosebit de revoltător, sub acoperământul unei aşa-zise farse". "Soţiei mele i-a fost arătat (...) un aşa - zis dosar de divorţ care ar fi fost depus în dimineaţa zilei respective, la ora 8.12. S-a dat chiar şi numărul dosarului", a spus Irinel Columbeanu.

"Dacă dumneavoastră veţi permite ca lucrurile şi ştirile să fie fabricate, vom asista în curând ca, de dragul banilor pe care îi aduce ratingul, unor persoane publice să li se prezinte veşti că le-a murit fratele, spre exemplu, numai ca să se vadă reacţia lor şi să fie degustate de public. Mie mi se par că realizatorii acestei emisiuni desconsideră total publicul. Doresc să-mi manifest şi protestul ca şi telespectator, pentru că nu numai familia şi soţia mea au fost desconsideraţi prin intermediul acestei emisiuni, ci şi publicul care se uită la acest gen de emisiuni", a spus Irinel Columbeanu, precizând că astfel de lucruri pot duce "la nişte aberaţii de neînchipuit".

În legătură cu fotografiile şi filmuleţul în care s-a spus că ar fi surprinsă Monica Columbeanu, în timp ce întreţinea relaţii sexuale, Irinel Columbeanu a spus că "În emisiune s-a spus: «Da, 90% este Monica Columbeanu» în fotografii (...) Era un filmuleţ pe jumătate porno. În acest caz vreau să vă semnalez că Antena 1 a fost primul canal care a difuzat această ştire, care apoi a fost difuzată cu multă voluptate de alte ziare şi canale de televiziune", a mai spus Columbeanu.

"Constat că acestă OTV-izare a televiziunilor (...) riscă să ducă la aberaţii (...) Constat că, dacă vrea presa, trebuie să divorţez. Constat că, dacă vrea presa, trebuie să fii bolnav. Lucrurile astea sunt foarte grave", a mai spus el.

Irinel Columbeanu a spus că va continua să îşi apere drepturile şi prin alte mijloace şi a cerut CNA "amenda maximă care se poate da postului Antena 1, pentru că îşi permite să terfelească nişte oameni".

Membrii CNA au fost în general de acord cu acuzaţiile aduse de Irinel Columbeanu postului Antena 1. Totuşi, mai mulţi dintre membrii Consiliului, printre care Attila Szasz şi Dan Grigore, i-au atras atenţia lui Irinel Columbeanu că familia lui a contribuit la fenomenul de prezentare de către televiziuni a unor părţi din viaţa privată.

"Sunt 100% de acord cu ce aţi spus cu privire la dreptul la propria imagine, viaţa privată (...) Din păcate, aţi avut şi o altă calitate în naşterea acestui fenomen, de a expune viaţa privată. Sunt foarte mulţi oameni publici, vedete, VIP-uri, care şi-au expus viaţa şi nişte curiozităţi, care nu aveau ce căuta pe micile ecrane. Aceste lucruri nu se nasc direct, ci şi din cauza celor care au contribuit la acest lucru", a spus Attila Szasz.

Şi Dan Grigore a fost de părere că acest caz este efectul "unui fenomen de bumerang". "Asistăm şi la un fenomen de bumerang. Sunt oameni care au fost actori în joc şi acum se răsfrânge asupra lor. Sigur că aveţi dreptate pe fond, dar dumneavoastră aţi fost actorii unui joc de tipul ăsta, cu o oarecare voluptate, şi acuma asistaţi din păcate la voluptatea altora de a vă terfeli viaţa", i-a spus Dan Grigore lui Irinel Columbeanu.

"Această emisiune e prezentată ca fiind un news-magazine, deci e o emisiune informativă, care este ştirea pe care o dă această emisiune? Punctul de pornire al emisiunii sunt cele două fotografii, se spune de câteva ori că nu se ştie dacă este Monica Columbeanu", a spus Christian Mititelu. "După părerea mea, scopul acestei emisiuni nu a fost de a informa, ci de a satisface nişte apetituri josnice prin terfelirea unei persoane", a spus, în schimb, Christian Mititelu.

Pe de altă parte, Cristina Bachmeier, reprezentanta postului Antena 1, a spus în şedinţa CNA că ştirea de la care a pornit emisiunea "Acces Direct" a fost cea a divorţului dintre Irinel şi Monica Columbeanu, subiect care a apărut în presa scrisă. "În emisiunea «Un show păcătos», de la Antena 1, doamna Columbeanu a acceptat invitaţia de a discuta despre această ştire. Ea a putut să intervină (...) A continuat în televiziune investigaţia asupra divorţului, iar fotografiile au apărut (la "Acces Direct" ) ca o suspiciune asupra unora din motivele divorţului. Asupra fotografiilor s-a intervenit în emisiunea următoare ("Acced Direct, n.r.), în care radiodifuzorul şi-a făcut datoria asupra informării corecte, spunând că în ele nu apare Monica Columbeanu", a spus Cristina Bachmeier.

În plus, ea a precizat că "doamna Columbeanu a acceptat invitaţia de a veni în această seară (marţi, n.r.) în emisiunea «Acces Direct»". "Au o viaţă pe care au ales să o facă publică", a mai spus Cristina Bachmeier.

"Nu aveţi acceptul persoanelor despre care discutaţi în legătură cu aspectele de viaţă privată şi dreptul la propria imagine", i-a răspus, în schimb, Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA.

"Dacă această familie a acceptat să facă publică o anumită parte a vieţii sale private, asta nu înseamnă că orice din viaţa privată trebuie făcut public", a spus şi Narcisa Iorga, precizând că un post TV nu poate să intre "cu picioarele" în viaţa privată a unei persoane.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a spus că Mădălin Ionescu a construit toată emisiunea "Acces Direct" din 25 februarie plecând de la fotografiile în care nu se putea identifica dacă este sau nu Monica Columbeanu. "Nu are importanţă că cineva a ajuns vedetă sau şi-a expus viaţa publică. Evident, persoanele publice ştiu că viaţa lor publică este puţin mai extinsă şi pe viaţa privată", a spus Cristina Trepcea, vorbind, la rândul său, despre încălcarea dreptului la viaţă privată al familiei Columbeanu.

În urma votului, CNA a decis să amendeze cu 30.000 de lei, la propunerea lui Christian Mititelu, postul Antena 1.

Sancţiunea s-a aplicat în baza art. 32 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual potrivit căruia "(1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private", a art. 36 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale. (2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia" şi a art. 42 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici