Antena 2, amendată de CNA pentru reclamă mascată şi alte încălcări ale legislaţiei audiovizualului

CNA a decis, în şedinţa de joi, să amendeze Antena 2 pentru reclamă mascată la un supliment alimentar, care a fost promovat în emisiunea "Agentul VIP", dar şi pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului în emisiunea "Telefonul de la miezul nopţii".

385 afișări
Imaginea articolului Antena 2, amendată de CNA pentru reclamă mascată şi alte încălcări ale legislaţiei audiovizualului

Antena 2, amendată de CNA pentru reclamă mascată şi alte încălcări ale legislaţiei audiovizualului (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Telefonul de la miezul nopţii" difuzată pe 10 septembrie şi emisiunea "Agentul Vip" difuzată pe 26 septembrie. În cazul ambelor emisiuni, CNA a primit reclamaţii.

Potrivit CNA, în emisiunea "Agentul Vip" au fost invitate cântăreaţa Nico şi Anca Stoian, medic nutriţionist, tema de discuţie fiind dietele de slăbit. În acest context, Anca Stoian a vorbit despre beneficiile suplimentului alimentar OB Grass.

În acest caz, membrii CNA au considerat că Antena 3 a încălcat articolul 29, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poata fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise".

Reprezentanta postului Antena 2 la CNA, Mirela Bomboe, a spus că medicul Anca Stoian a greşit când a pronunţat denumirea respectivului produs.

"Nu sunt de acord cu punctul de vedere al postului Antena 2, pentru că realizatorul emisiunii a insistat să mai spună o dată numele produsului. Sunt circumstanţe agravante", a spus, în schimb, membrul CNA Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, în cazul emisiunii "Telefonul de la miezul nopţii", membrii CNA au considerat că acest program a încălcat articolul 40, alineatul 4, şi articolul 43, alineatul 1 din Codul audiovizualului, conform cărora "Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale", respectiv "Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor".

Conform CNA, în emisiunea "Telefonul de la miezul nopţii" a fost invitată Roxana Sârbu, fosta componentă a trupei Trident şi fosta iubită a lui Marcel Dumitru Sârbu. Emisiune a fost centrată pe problemele familiale ale fostului cuplu, cu referiri exprese la copilul acestora (Oana, fetiţă în vârstă de 5 ani). S-a dezbătut un dosar aflat pe rolul instanţei de judecată, pentru atribuirea custodiei acestui copil. În emisiune i-au fost aduse acuzaţii lui Marcel Dumitru Sârbu, acestuia fiind-i puse diverse porecle.

Sancţiunea de 10.000 de lei a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Monica Gubernat a votat "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici