Antena 3, acuzată că face "campanie de defăimare" la adresa Elenei Udrea

Ministerul Turismului acuză, într-o sesizare transmisă CNA, postul Antena 3 pentru "campania de defăimare", "acuzele nefondate" şi "comentariile neavenite" la adresa ministrului Elena Udrea, din emisiunile "La ordinea zilei", "Ştirea zilei" şi "Sinteza zilei" difuzate pe 6 ianuarie.

235 afișări
Imaginea articolului Antena 3, acuzată că face "campanie de defăimare" la adresa Elenei Udrea

Antena 3, acuzată că face "campanie de defăimare" la adresa Elenei Udrea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

CNA a decis, joi, să solicite postului Antena 3 acordarea unui drept la replică Ministerului Turismului, pentru că în emisiunea "Sinteza zilei" din 6 ianuarie s-a afirmat că ministrul Elena Udrea are 68 de consilieri, fără să se precizeze şi poziţia ministerului în legătură cu acest subiect.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a transmis Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) o sesizare în care spune că în mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 pe 6 ianuarie "au fost exprimate acuze nefondate şi comentarii neavenite la adresa doamnei ministru Elena Udrea". În aceste emisiuni, potrivit MDRT, atât instituţia, cât şi Udrea "au fost trataţi incorect din punctul de vedere jurnalistic, cu încălcarea principiilor obiectivităţii şi imparţialităţii".

Potrivit Ministerului, în emisiunile "La ordinea zilei" şi "Ştirea zilei" a fost prezentat punctul de vedere al ministrului şi al ministerului, însă "într-o manieră dezechilibrată şi trunchiată".

"În emisiunea «Sinteza zilei» au fost abordate mai multe subiecte legate de persoana şi activitatea Elenei Udrea, fără ca punctul de vedere al ministrului să fi fost solicitat. Mai mult, moderatorul emisiunii a ignorat complet precizările transmise de biroul de presă al MDRT redacţiei Antena 3, în ultimele două săptămâni dinaintea emisiunii, cu privire la subiectele respective", se spune în sesizarea MDRT.

Totodată, ministerul mai precizează: "Considerăm că, după modul în care s-au desfăşurat dezbaterile şi mai ales prin faptul că în timpul emisiunilor au fost difuzate colaje conţinând imagini trucate cu ministrul Elena Udrea, domnia sa a fost ţinta unei campanii de defăimare prin intermediul postului Antena 3".

În sesizare, MDRT menţionează că dreptul la replică transmis redacţiei Antena 3 cu privire la emisiunea "Sinteza zilei" din 6 ianuarie nu a fost redat în emisiunea din ziua următoare decât parţial, neasigurându-se astfel publicarea integrală a punctului de vedere al ministerului".

"În opinia noastră, moderatorii acestor emisiuni au adus prejudicii de imagine MDRT şi ministrului Elena Udrea, prin încălcarea prevederilor din Codul Audiovizualului cu privire la asigurarea informării corecte şi a pluralismului", se mai afirmă în sesizarea MDRT.

Potrivit sesizării ministerului, emisiunea "La ordinea zilei" din 6 ianuarie, moderată de Dana Grecu, i-a avut ca invitaţi pe Ioan Mircea Paşcu, Mircea Diaconu şi Radu Tudor. Dana Grecu a început emisiunea cu un comentariu despre articolul din publicaţia italiană Gente. "Ministresa blondă de 3 milioane de euro este titlul unui articol din publicaţia italiană Gente (...) În articol se vorbeşte despre relaţia dintre Elena Udrea, denumită frumoasa, şi Traian Băsescu, zis puternicul, naşul politic al acesteia. Jurnalistul italian reia povestea potrivit căreia Udrea, ajunsă la Bucureşti la 19 ani, a pozat în lenjerie intimă pentru a-şi plăti facultatea. Apoi s-ar fi remarcat în campania electorală, gestionând fonduri publice, suspecte în favoarea lui Traian Băsescu, dar şi în beneficiul unor apropiaţi ai soţului său, afaceristul Dorin Cocoş, cum ştim cu toţii".

Subiectul a fost discutat şi în emisiunea "Ştirea zilei", din 6 ianuarie, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea. În emisiune au fost invitaţi Norica Nicolai, Titus Corlăţean şi Andreea Paul Vass. Totuşi, Gabriela Vrânceanu Firea a spus că "Doamna Udrea dezminte, printr-un comunicat, cele afirmate în presa italiană". În aceeaşi emisiune, s-a făcut referire şi la consilierii pe probleme de absorbţie de fonduri europene, la ministerul condus de Elena Udrea. Astfel, Titus Corlăţean a spus că "la ministerul condus de doamna Udrea, în clipa de faţă, sunt 69 de euroconsilieri, consilieri pentru probleme de absorbţie de fonduri europene, în condiţiile în care, puţin mai devreme, domnul prim-ministru Boc ne-a anunţat că se înfiinţează un consiliu ministerial pentru absorbţia fondurilor europene".

Aceleaşi subiecte au fost discutate şi în emisiunea "Sinteza zilei", difuzată în 6 ianuarie şi moderată de Mihai Gâdea,. În emisiune au fost invitaţi Mariana Câmpeanu, Mugur Ciuvică, Miruna Munteanu şi Victor Ciutacu.

În debutul emisiunii, potrivit monitorizării MDRP, Mihai Gâdea a spus: "Frumoasă şi puternică. Românca Elena Udrea a fost învestită cu gestionarea banilor proveniţi de la Uniunea Europeană, dar cei de la Bruxelles au rămas perplecşi. Se pare că s-au folosit fonduri suspecte în timpul campaniei electorale a preşedintelui Traian Băsescu şi s-au încredinţat achiziţii publice soţului manager (...) Pupila lui Băsescu, care s-a prezentat la aceste alegeri ca omul anticorupţie, s-a distins imediat în campania electorală a preşedintelui, reconfirmat, gestionând fonduri publice suspecte în favoarea acestuia. Povestea Elenei Udrea a stârnit multe polemici. Ajunsă la Bucureşti, la 19 ani, Elena Udrea a explicat că a pozat în lenjerie intimă pentru a-şi plăti facultatea. Asta cel puţin eu n-am auzit-o, dar poate că ştiu italienii de undeva. «Sunt foarte mulţi invidioşi în jurul meu. E vina mea că sunt frumoasă şi inteligentă?», a explicat Elena Udrea revistei Gente".

Potrivit aceleiaşi monitorizări, jurnalistul Victor Ciutacu a afirmat: "Mă bag eu specialist în doamna Udrea?(...) Obraznică, ca de obicei, reacţia domniei sale, însă altceva vroiam. La început am înţeles, în Die Welt a băgat-o Alina Mungiu Pippidi pe pile, că are pile în Germania, ăia de la EU Observer s-au luat după ăia de la Die Welt, unde avea Alina Mungiu pile, domn'e, dar ăia de la Sunday Times, ăia de la EU Observer, ăia de la Gente, toţi, dar, iertaţi-mă, în cazul ăsta descopăr că mogulul presei europene se numeşte Alina Mungiu Pippidi".

Şi Miruna Munteanu a fost de părere că "este un mare semn de întrebare faptul că un ministru, care, indiferent cum arată şi ce background de tabloide a avut sau nu până acum, e o persoană care a făcut obiectul unei investigaţii parlamentare şi asupra căreia au planat suspiciuni foarte grave". Ea a fost completată de Victor Ciutacu, care a spus: "Comisia parlamentară viza cheltuieli asimilate corupţiei".

Şi Mugur Ciuvică a făcut referire la fondurile pe care le gestionează Elena Udrea: "În momentul în care vii cu pupila sau cum oţi vrea să-i spuneţi, blondă de la prietenă cu Traian Băsescu, soţia lui Cocoş, care face afaceri cu statul, şi o pui să gestioneze trei miliarde de euro din bani europeni, cu semnal de la Uniune sau fără semnal de la Uniune, oamenii înregistrează lucrul acesta şi-l prezintă, domn'e, Traian Băsescu şi-a pus blonda să ne gestioneze nouă banii şi să facă ce vrea cu banii noştri, aşa cum un an de zile a făcut ce a vrut cu banii românilor din Turism".

În aceeaşi emisiune, Mihai Gâdea şi-a întrebat invitaţii: "Ştiţi că doamna Udrea are 68 de consilieri?".

CNA va analiza în şedinţa de joi sesizarea Ministerului Turismului. Şedinţa Consiliului este în curs de desfăşurare, la momentul transmiterii acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici