Atacurile informatice din China asupra Google, investigate de NSA

Google urmează să încheie un acord de parteneriat cu National Security Agency (NSA), cea mai mare agenţie de spionaj din Statele Unite, căreia i-a cerut ajutorul pentru a investiga atacurile informatice pe care susţine că le-au suferit sistemele companiei în China.

73 afișări
Imaginea articolului Atacurile informatice din China asupra Google, investigate de NSA

Atacurile informatice din China asupra Google, investigate de NSA

Conform unui acord pregătit de cele două organizaţii, NSA va ajuta Google să analizeze un atac amplu de spionaj corporativ asupra reţelelor companiei, originar din China, au declarat surse din domeniul securităţii informatice pentru The Washington Post.

Obiectivul alianţei dintre Google şi NSA este de a proteja compania şi clienţii de noi atacuri.

Reprezentanţii Google şi NSA au refuzat să comenteze informaţiile, însă surse apropiate discuţiilor au afirmat, sub protecţia anonimatului, că alianţa este structurată în aşa fel încât să permită celor două organizaţii să facă schimb de informaţii de importanţă critică fără a încălca regulamentele interne ale companiei şi legislaţia americană din domeniul vieţii private şi caracterului intim al comunicaţiilor.

Aceleaşi surse susţin că acordul nu va oferi NSA acces la căutările sau conturile de email ale utilizatorilor, sau că Google va pune la dispoziţia agenţiei informaţii private.

Google a anunţat pe 12 ianuarie că reţelele companiei au fost atacate informatic prin mai multe intruziuni, începând din luna decembrie a anului trecut. Compania a ţinut să sublinieze gravitatea atacurilor ameninţând că va închide divizia chineză dacă autorităţile locale nu vor permite ca motorul de căutare al Google să nu mai fie cenzurat.

Google a cerut ajutorul NSA la scurt timp după atacuri, potrivit surselor citate, însă semnarea unui acord ar mai putea dura câteva săptămâni. Atingerea unui echilibru între securitatea naţională şi dreptul cetăţenilor la o viaţă privată a devenit un subiect extrem de sensibil în SUA odată cu dezvoltarea fulminantă a internetului şi a comunicaţiilor în general.

Alianţa ar marca primul acord de împărtăşire de informaţii încheiat de Google cu NSA, potrivit surselor amintite, după ce compania a refuzat în repetate rânduri să iar parte la programul de supraveghere a teroriştilor derulat de agenţie.

Surse care cunosc detaliile acordului afirmă că scopul înţelegerii nu este identificarea atacatorilor, care ar fi aproape imposibilă după încheierea atacurilor, ci construirea unui sistem de apărare îmbunătăţit pentru reţelele Google.

Experţi din domeniul securităţii informatice susţin că atacurile au avut ca ţintă codul sursă al sistemelor Google - limbajul de programare care stă la baza aplicaţiilor - şi au vizat peste 30 de alte mari companii din tehnologie, apărare, energie, industria financiară şi media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici