Băsescu respinge OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului pot numi directori interimari la SRR şi SRTV

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea legii privind aprobarea OUG prin care preşedinţii interimari ai SRR şi SRTV pot fi numiţi şi de Birourile Permanente ale Parlamentului dacă plenul nu are cvorum, el criticând faptul că nu se specifică numărul maxim de interimate care se pot vota astfel.

203 afișări
Imaginea articolului Băsescu respinge OUG prin care Birourile Permanente ale Parlamentului pot numi directori interimari la SRR şi SRTV

Băsescu respinge OUG prin care BP ale Parlamentului pot numi directori interimari la SRR şi SRTV (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a trimis preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, o cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Şeful statului menţioneză că legea are ca obiect aprobarea OUG a Guvernului 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

"Potrivit acestei reglementări, în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al societăţii pe o perioadă de 60 de zile. Atrag atenţia asupra faptului că numirea unui interimar pentru conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune de către birourile permanente ale celor două Camere fără menţionarea expresă a numărului maxim de interimate care pot fi votate este de natură să afecteze independenţa editorială a preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi, respectiv, al Societăţii Române de Televiziune", se arată în cererea de reexaminare.

În îndeplinirea atribuţiilor pe care le au, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune trebuie să respecte principiile ordinii constituţionale din România şi, de aceea, pentru a-şi îndeplini aceste atribuţii televiziunea şi radioul public necesită un management stabil şi independent. Or, prin aceste modificări legislative, se creează premisele unei instabilităţi şi ale unei lipse de independenţă a preşedintelui-director general, susţine preşedintele Băsescu.

Conducerea Parlamentului va putea numi directorul general interimar al SRTV şi pe cel al SRR dacă Parlamentul nu se va putea întruni din lipsă de cvorum, au recent, marţi, senatorii, ei adoptând, în acest sens, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Ordonanţa de Urgenţă 110/2013 pentru completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prevede că, în situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se întruneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc un director general interimar al SRR şi SRTV, pe o perioadă de 60 de zile.

Potrivit legii, conducerea SRTV se asigură de către un Consiliu de Administraţie, respectiv de un director general, numiţi în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă argumentând că Legea nu reglementează în prezent situaţia de excepţie în care, din diferite motive, plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se poate întruni în cvorumul prevăzut de lege pentru numirea conducerii SRR şi SRTV, ceea ce poate avea ca efect blocarea numirii conducerii celor două instituţii, cu consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării acestora.

Ordonanţa a fost adoptată de Guvern în data de 18 decembrie 2013, înainte de numirea lui Stelian Tănase în funcţia de director general interimar al SRTV în Camerele reunite ale Parlamentului. Ordonanţa a primit un raport favorabil, fără amendamente, din partea Comisiei pentru cultură. Senatul a adoptat acest proiect, cu 88 de voturi "pentru", 35 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri în calitate de Cameră decizională. OUG a fost adoptată de Guvern la finele anului trecut, în contextul în care nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validată de Parlament din lipsă de cvorum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici