Brînzan (TVR): Lucaci, şeful Ştirilor TVR, este linşat de oameni din arcul actualei puteri

Claudiu Brînzan, membru în Consiliul de Administraţie al SRTv şi în comisii de evaluare a şefilor din TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că directorul Direcţiei Ştiri, Claudiu Lucaci, este "linşat" de oameni "din arcul actualei puteri", sugerând că se încearcă înlăturarea sa de la conducerea Ştirilor.

291 afișări
Imaginea articolului Brînzan (TVR): Lucaci, şeful Ştirilor TVR, este linşat de oameni din arcul actualei puteri

Brînzan (TVR): Lucaci, şeful Ştirilor TVR, este linşat de oameni din arcul actualei puteri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Claudiu Brînzan a reacţionat în contextul în care comisia de contestaţii a TVR, condusă de Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a decis că procesul de evaluare în cazul lui Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), coordonatorul cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, a fost viciat şi a propus anularea evaluării în acest caz, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din TVR.

Lucaci s-a numărat printre cei care au obţinut însă punctajele necesare pentru a fi în continuare manageri în TVR, la procesul de evaluare care s-a desfăşurat recent în Televiziunea Română, după cum declarau, pe 20 februarie, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din TVR.

Însă Romina Surugiu, membru al Consiliului de Administraţie al SRTv şi membru al comisiei care l-a evaluat pe Claudiu Lucaci, a depus o contestaţie în acest caz. Contestaţia formulată de Romina Surugiu făcea referire la documentele primite de la secretariatul comisiei de evaluare a managerilor, raportul de activitate şi proiectul managerial depuse de Claudiu Lucaci şi de Ioana Popescu. Popescu este producător executiv în Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Romina Surugiu a susţinut în contestaţia sa că rapoartele de activitate depuse de Claudiu Lucaci şi Ioana Popescu "sunt identice de la punctul A la punctul F".

Pe de altă parte, surse din TVR au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că regulamentul nu prevede posibilitatea anulării unui proces de evaluare a unui manager. Astfel, nu se ştie care va fi măsura luată în cazul lui Claudiu Lucaci. Cel mai probabil, Consiliul de Administraţie al TVR va lua în discuţie acest caz în următoarea şedinţă a sa, care ar urma să se desfăşoare săptămâna viitoare.

Contactat miercuri de MEDIAFAX şi întrebat ce se va întâmpla în cazul lui Claudiu Lucaci, Claudiu Brînzan, care a fost membru al comisiei de evaluare a lui Lucaci, a spus că poate să exprime doar un punct de vedere personal, întrucât acest subiect nu a fost încă abordat în şedinţa Consiliului de Administraţie al TVR.

"Procedura de evaluare (a managerilor din TVR, n.r.) a fost votată în Consiliul de Administraţie. Niciun membru din Consiliul de Administraţie nu a avut nimic de obiectat, mai ales că membrii comisiilor de evaluare au fost selectaţi prin tragere la sorţi. Deci nu putea încăpea nicio îndoială asupra corectitudinii selectării acestora", a spus Claudiu Brînzan.

Din punctul de vedere al lui Claudiu Brînzan, Romina Surugiu, colega lui din Consiliul de Administraţie şi din comisia de evaluare a lui Claudiu Lucaci, "nu poate să exprime decât un punct de vedere subiectiv" cu privire la Lucaci.

"Dumneaei s-a exprimat public, cerând demisia domnului Claudiu Lucaci. Şi, de asemenea, domnia sa este singura care i-a dat nota 1 domnului Lucaci, toţi ceilalţi (membri ai comisiei de evaluare, n.r.) dându-i o notă corespunzătoare cu valoarea raportului pe care l-a prezentat şi a prestaţiei pe care domnul Lucaci a avut-o în cadrul comisiei. Este cel puţin ciudat faptul că un membru, care anterior i-a cerut demisia domnului Lucaci, i-a dat acestuia nota 1", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Brînzan.

El a făcut referire la faptul că, pe 18 noiembrie 2014, Romina Surugiu, alături de alţi doi membri ai CA al TVR (Radu Carp şi Andrei Muraru, acesta din urmă dându-şi ulterior demisia din Televiziunea Română, după ce a fost numit consilier al preşedintelui Klaus Iohannis), a cerut demiterea directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, din cauză că acesta nu ar fi respectat interesul public în prezentarea unor evenimente din campania electorală.

Claudiu Brînzan este membru titular în CA al TVR din partea PSD, în timp ce Romina Surugiu este membru titular în CA al SRTv din partea Administraţiei Prezidenţiale (fiind numită în mandatul fostului preşedinte Traian Băsescu), iar Radu Carp este membru titular în CA al TVR din partea PDL. Andrei Muraru a fost membru în CA al TVR din partea PNL.

"Nu am văzut nicăieri în lumea asta ca un membru al unei comisii de evaluare, de concurs, să ceară anularea unui rezultat (dat de o comisie, n.r.) în care domnia sa a fost membru. Deci înţeleg să conteste candidatul, aşa este logic, dar nu are cum să conteste evaluatorul ceea ce s-a întâmplat în comisie. Domnul Lucaci a avut, la rândul său, o contestaţie pe care a depus-o în timpul examinării. S-a luat act de contestaţia respectivă şi a fost înregistrată la secretariatul comisiei de evaluare, în care s-a referit exact la doamna Romina Surugiu şi la domnul Adrian Bucur, care ar fi urmat să-i ia locul doamnei Surugiu în comisia de evaluare", a spus Claudiu Brînzan, referindu-se la faptul că Bucur era supleant al lui Surugiu în comisia de evaluare a lui Lucaci.

Totodată, Claudiu Brînzan a spus că, în prezent, Claudiu Lucaci este supus unui "linşaj" de persoane din "arcul actualei puteri".

"În acest caz, părerea mea este că avem de-a face cu un linşaj la care este supus domnul Lucaci. Nu sunt în măsură să apreciez cât de bun profesionist este domnul Lucaci, pentru că sunt alţii mai în măsură decât mine să facă lucrul ăsta. Dar îmi este foarte clar că el este o victimă în acest joc. Şi este foarte simplu, nu este doar doamna Surugiu care i-a cerut demisia domnului Lucaci. Au fost mai multe semnale care au venit din arcul actualei puteri - unii colegi s-au retras din CA - mă refer la domnul Muraru, domnul Carp (acesta din urmă este în continuare membru al CA, n.r.). Nu este întâmplător, toţi sunt cam pe aceeaşi stradă politică", a mai spus Claudiu Brînzan.

În ceea ce priveşte afirmaţia Rominei Surugiu referitoare la faptul că raportul de activitate şi proiectul managerial depuse de Claudiu Lucaci şi de Ioana Popescu ar fi avut părţi identice, Claudiu Brînzan a spus că Lucaci şi Popescu au spus de la început că au un proiect de management comun, deoarece lucrează în echipă.

Potrivit lui Claudiu Brînzan, Lucaci şi Popescu ar fi acţionat la fel şi în anul 2013, când au fost numiţi oficial în funcţiile pe care le deţin şi în prezent la Direcţia Ştiri, fiind desemnaţi câştigători ai unor concursuri de proiecte manageriale organizate de SRTv la acel moment.

În acest context, Claudiu Brînzan consideră că Romina Surugiu ar fi trebuit să se sesizeze şi la momentul respectiv.

"Trebuia să facă acest lucru şi acum un an şi jumătate, când domnul Lucaci şi doamna Popescu - care, de asemenea, este o victimă a acestui proces de evaluare, şi ea este linşată în acelaşi mod - au prezentat rapoarte aproape identice, deoarece - şi mie mi s-a părut foarte corect, pentru că am fost atunci în ambele comisii (de selecţie, n.r.), şi a lui Claudiu Lucaci, şi a Oanei Popescu - ei au spus din start că au un proiect comun de management. Mi s-ar fi părut aiurea ca producătorul să aibă un proiect diferit faţă de manager, pentru că, în definitiv, ei trebuiau să facă echipă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi de data aceasta, partea generală a (rapoartelor celor doi, n.r.) a fost comună, iar partea care se referea la posturi era diferită (...)", a explicat Claudiu Brînzan.

Acesta a mai spus că o respectă şi o apreciază foarte mult pe Romina Surugiu. "Are dreptate în demersul pe care-l susţine, în sensul că dumneaei vrea să rezolve un caz, probabil i s-a cerut să rezolve cazul ăsta şi s-a legat de treaba asta. Într-adevăr, foarte multe părţi sunt identice din cele două teze, dar ambii candidaţi au susţinut din start că lucrările lor au părţi identice, pentru că susţin aceleaşi obiective. Iar eu consider că rezultatele lor sunt suficient de bune, mai bune chiar decât ale altora din TVR, în aşa fel încât nu merită să fie trataţi în acest mod", a mai spus Brînzan.

Ioana Popescu ar fi obţinut sub 75 de puncte în urma procesului de evaluare din TVR, cât ar fi fost minimum necesar, însă a făcut o contestaţie în acest caz, care urmează să fie analizată de comisia de soluţionare a contestaţiilor, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din instituţie.

Potrivit lui Claudiu Brînzan, Ioana Popescu ar fi primit de la Romina Surugiu nota 0.

"Doamna Popescu a primit nota 0 de la doamna Surugiu, dacă vă puteţi imagina acest lucru", a spus Brînzan, precizând că în regulamentul de evaluare a managerilor din TVR nu este prevăzută posibilitatea acordării unei asemenea note.

Întrebat dacă regulamentul de evaluare prevede situaţia de anulare a procesului în cazul unui manager, aşa cum a cerut comisia de soluţionare a contestaţiilor în cazul lui Claudiu Lucaci, Claudiu Brînzan a răspuns: "Nu am auzit despre aşa ceva şi nu ştiu ce înseamnă să fie viciat (un proces de evaluare, n.r.). Trebuia să se stabilească atunci (în timpul desfăşurării procesului de evaluare, n.r.) că e viciat, nu acum. E prea târziu".

"Şi e un joc politic care se face cu aceşti oameni (Claudiu Lucaci şi Ioana Popescu, n.r.), exact cum s-a întâmplat şi acum patru ani, când a venit doamna Culcer (la şefia TVR, n.r.) şi domnului Lucaci i s-a anulat rezultatul de la concurs, pentru că, vezi Doamne, ar fi prezentat o lucrare rea. Dumnealui a câştigat în instanţă atunci şi probabil, dacă se merge în această direcţie, tot în instanţă vom ajunge şi acum. Dar este o mizerie ce se întâmplă şi Televiziunea Română nu merită aşa ceva. Mai ales că Departamentul de Ştiri este unul dintre cele mai importante şi componenta de informare a Televiziunii Române pentru populaţie este cea mai importantă din punctul meu de vedere", a mai spus Claudiu Brînzan.

Contactată de MEDIAFAX, Romina Surugiu nu a dorit să facă nicio declaraţie în privinţa contestaţiei în cazul lui Claudiu Lucaci.

Claudiu Lucaci şi Stelian Tănase nu au putut fi contactaţi până la momentul difuzării acestei ştiri de agenţia MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici