Bucur, membru CA al TVR: Managerii nu merită nota 10. Zgabercea, care m-a ameninţat, să-şi dea demisia

Adrian Bucur, membru al CA al SRTv, spune că TVR este într-o situaţie dezastruoasă, însă managerii săi primesc nota 10 la evaluare, precizând că a fost ameninţat de producătorul general, Cristian Zgabercea, care ar trebui să-şi dea demisia, întrucât este vizat în dosarul lui Nicuşor Constantinescu.

175 afișări
Imaginea articolului Bucur, membru CA al TVR: Managerii nu merită nota 10. Zgabercea, care m-a ameninţat, să-şi dea demisia

Bucur,membru CA al TVR: Managerii nu merită nota 10. Zgabercea, care m-a ameninţat, să-şi dea demisia (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Procesul de evaluare a şefilor din Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a încheiat, toţi managerii din instituţie, între care se numără Cristian Zgabercea, coordonator cu atribuţii de producător general, şi Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, urmând să îşi continue activitatea ca şi până în prezent. Ei au obţinut peste 75 de puncte din 100 de puncte la cele două etape ale evaluării (proiectul de management şi interviul comisiei de concurs), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din SRTv.

Într-un punct de vedere transmis vineri agenţiei MEDIAFAX, Adrian Bucur, jurnalist, membru al Consiliului de Administraţie al SRTv şi membru al comisiilor de evaluare a managerilor din TVR, a spus că evaluarea managerilor din Televiziunea Română este pentru el "un lucru paradoxal".

Adrian Bucur a afirmat că atât Cristian Zgabercea, cât şi Claudiu Lucaci ar fi fost "salvaţi" la această evaluare de unii membri ai comisiilor de evaluare, care le-ar fi acordat "note de 10", pentru a contrabalansa notele mici acordate de alţi membri ai comisiilor de evaluare, inclusiv de către el.

"Evaluarea managerilor din TVR, pentru mine, reprezintă un lucru paradoxal, pentru că Televiziunea Română este într-o situaţie dezastruoasă, dar, între timp, managerii ei primesc nota 10 după doi ani de activitate. Lucrurile astea s-au întâmplat în ultimii doi ani. Consider că situaţia financiară şi editorială mai ales a TVR, audienţa ei, nu justifică note de 10 pentru managerii instituţiei. Cred că majoritatea evaluatorilor a acordat note maxime top managementului, deci managementului executiv, pentru că ei trebuiau să depăşească baremul minim de 75 de puncte (din maximum 100 de puncte). Şi dau două exemple, producătorul general (Cristian Zgabercea, n.r.) şi directorul Ştirilor (Claudiu Lucaci, n.r.) au fost salvaţi cu ajutorul multor note de 10 primite", a declarat Adrian Bucur.

Întrebat de unde ştie că Zgabercea şi Lucaci au primit multe note maxime la evaluare, Adrian Bucur a spus că are dreptul să vadă notele celorlalţi membri ai comisiilor de evaluare, întrucât face parte la rândul său din respectivele comisii.

Totodată, Adrian Bucur consideră că "evaluarea aceasta a fost viciată". "Personal, am fost ameninţat fix în timpul evaluărilor şi mai mult de atât, s-a fabricat o cercetare disciplinară împotriva mea în timpul acestor evaluări", a spus Adrian Bucur.

Bucur a precizat că i-a acordat nota 4 lui Cristian Zgabercea, în urma interviului, însă punctajul său nu a fost luat în considerare.

El a precizat că Zgabercea ar trebui să-şi dea demisia de onoare din funcţia de producător general al TVR, întrucât este vizat în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu, care vineri seară a fost arestat preventiv, după ce fusese reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor. Surse judiciare au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar ar fi vizat şi Cristian Zgabercea, care a fost în trecut director în CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.

"(...) Omul ăsta (Cristian Zgabercea, n.r.) conduce destinele instituţiei de doi ani jumătate - trei ani. Cred că ar face bine să-şi dea demisia de onoare, numai pentru că e suspect într-un dosar de spălare de bani. Nota mea de 4 acordată la acest interviu producătorului general nu a fost luată în considerare. Am primit ameninţări în plin interviu, cu reportofoane, cu stenograme pe faţă, de la domnul Zgabercea. Mi-a spus că sunt cercetat disciplinar. De ce? Pentru că am lipsit două zile de la serviciu, anunţând că lipsesc, pentru că am chestiuni în Parlament în calitate de membru al CA. Mi-am anunţat colegii că nu pot să vin. Şi au vrut să-mi taie două zile din salariu. După care, fix cu o zi înainte de evaluare, s-au sucit şi au anunţat că mă cercetează disciplinar. E stupefiant", a declarat Adrian Bucur.

Întrebat cine a anunţat că îl cercetează disciplinar, Adrian Bucur a răspuns: "Domnul Zgabercea, cu complicitatea domnului Lucaci, directorul de la Ştiri".

"S-a făcut un proces verbal cu oameni care nu au fost în comisia de evaluare respectivă. Nota mea de 4 acordată la interviu producătorului general nu a fost luată în considerare, aşa rezultă un 82 de puncte (în urma evaluării, n.r.) pentru domnul Zgabercea. Dar vor fi contestaţii. Voi depune luni o sesizare pe această chestiune, în atenţia preşedintelui-director general (Stelian Tănase, n.r.)", a spus Adrian Bucur.

"Cred că producţia Televiziunii Române nu poate fi coordonată de domnul Zgabercea, o persoană acuzată de abuz în serviciu şi spălare de bani şi cred că o demisie de onoare a producătorului general Zgabercea ar fi un gest de normalitate", a mai spus Bucur.

În cazul directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, Adrian Bucur a spus că acesta ar fi prezentat comisiei de evaluare un raport de activitate aproape identic cu cel "al adjunctei sale, Oana Popescu".

"Este foarte grav, dacă se adevereşte, că două proiecte sunt identice (...) Au fost două proiecte, rapoarte de activitate, al dumnealui şi al adjunctei, care au fost până la jumătate copy paste", a spus Adrian Bucur.

Acesta a făcut totodată un apel la colegii săi din TVR şi la preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, să spună "lucrurile pe care le ştie", înainte de a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Nimeni nu fură în TVR, nimeni nu-şi aduce amicii, rudele, amantele, totul este perfect, dar Televiziunea Română este în faliment şi gata oricând să fie închisă", a spus Adrian Bucur, făcând referire la "datoriile uriaşe, de aproape 200 de milioane de euro", pe care SRTv le are la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

"Fac un apel către colegii mei oneşti, profesionişti şi de bună-credinţă, atâţia câţi mai sunt în TVR, haideţi să salvăm împreună şi cu curaj Televiziunea Română. Românii plătesc o taxă, sunt obligaţi să plătească această taxă pentru a ne privi şi au dreptul la o televiziune publică onestă, curată, bine dimensionată, mă refer la personal, cu oameni credibili şi în niciun caz penali. Noi nu suntem nici DNA, nici Curtea de Conturi, dar avem o misiune publică, o datorie publică şi, în cazul meu, un mandat vremelnic. Şi până în ultima secundă a acestui mandat vremelnic voi face ca locul ăsta să merite numele de Televiziunea Română şi publică, pentru care să ne amintim acum 25 de ani s-a vărsat sânge, la Revoluţie. Au mai fost naivi ca mine. Îl rog pe preşedintele Stelian Tănase, ca profesor universitar, să se aplece atent în calitatea sa de şef al comisiei de contestaţii asupra acestor evaluări şi îl mai rog ca intelectual, ca scriitor, cu o autoritate morală pe care o are şi pe care nu poate să i-o nege nimeni, să facă publice lucrurile pe care le ştie numai dânsul înainte de a se vedea cu preşedintele Iohannis, spre binele instituţiei", a mai spus Adrian Bucur.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Claudiu Lucaci şi Stelian Tănase nu au putut fi contactaţi de agenţia MEDIAFAX.

Mai multe surse din TVR au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că toţi managerii din instituţie care sunt implicit şi membri ai Comitetului Director al SRTv au trecut cu bine de evaluare. Ei au obţinut peste 75 de puncte din 100 de puncte la cele două etape ale evaluării (proiectul de management şi interviul comisiei de concurs).

Astfel, printre cei care au obţinut punctajele necesare pentru a fi în continuare manageri în TVR se numără şi membrii Comitetului Director al SRTv, între care: Cristian Zgabercea, coordonator cu atribuţii de producător general, Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, Liviu Nicolescu, coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Studiouri Centrale, Irina Radu, coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Programe, şi Gabriel Gherghescu, coordonator cu atribuţii de director al Departamentului TVR 1.

În schimb, managerii interimari nu au fost evaluaţi, întrucât funcţiile ocupate de aceştia urmează să fie scoase la concurs, au declarat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici