Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste

Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste care va cuprinde sediul fostei Securităţi sau fostele spaţii de arest şi de tortură, care vor putea fi vizitate în cadrul unor trasee ghidate, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda.

824 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor comuniste

Nicolae Ceausescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele executiv al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a declarat luni, la dezbaterea "După 25 de ani. Cum privim azi în trecut?", că Bucureştiul va avea o hartă a memoriilor, proiectul fiind iniţiat de institutul pe care-l conduce.

"Este un proiect pilot pe care am vrea să-l vedem replicat în toate oraşele, pentru că toate au avut un sediu de Securitate, au avut spaţii de arest sau chiar de tortură. Trebuie să repunem istoria vie în centrul comunităţilor. Noi avem în Bucureşti şansa de a avea un memorial, încă neorganizat ca atare", a spus Radu Preda.

El a mai spus că centrul Bucureştiului nu este doar centrul puterii actuale ci a fost şi centrul puterii comuniste.

"A nu conştientiza faptul că, în clădiri concrete, între ziduri concrete, s-au petrecut lucrurile pe care noi le citim în manuale sau pe care noi le vedem în filme este o gravă defazare istorică şi biografică în raport cu trecutul recent", a declarat Preda, adăugând că institutul îşi propune să pună clădirile în circuitul memorial, "direct sau indirect, măcar şi prin simpla menţionare în faţa clădirilor printr-o semnalizare adecvată aceea ce a însemnat clădirea respectivă în perioada comunistă".

Acesta a precizat că pe harta memoriilor din Bucureşti ar urma să se regăsească sediul Securităţii, aresturile care au fost risipite peste tot, Direcţia de paşapoarte de pe strada Nicolae Iorga şi Casa Poporului.

"Toate aceste clădiri descriu sau recompun o hartă a regimului comunist. Cred că este foarte important şi pentru bucureşteni, dar şi pentru cei care vizitează Bucureştiul. Vor fi gândite şi trasee ghidate pe axa nord-sud, cu deplasări stânga-dreapta, de la monumentul luptei anticomuniste, care va fi amplasat în faţa fostei Case a Scânteii şi se va termina în Fortul 13 Jilava, dar repet cu ieşiri largi, cuprinzând şi Casa Poporului, dar şi fostul CC al PCR sau actualul sediu al Guvernului", a spus Preda.

Preşedintele executiv al IICCMER a mai spus că încă nu poate înainta un termen la care acest proiect va fi finalizat, explicând că inclusiv Primăria Capitalei va trebui să se implice. Radu Preda a precizat că speră ca proiectul să nu fie totuşi întârziat prea mult din cauze birocratice.

Prezentă la dezbatere, Alina Pavelescu, directorul adjunct al Arhivelor Naţionale a României, a declarat că "arhivele comunismului nu sunt o carte uşor de citit". "Comuniştii minţeau bine şi ştiau să mintă total, foarte multe documente sunt măgulitoare, fără o istorie orală e greu să înţelegi ce a înseamnă comunismul", a spus Pavelescu.

La rândul său, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a spus că este momentul ca generaţia tânără, ascultând mărturiile celor care au trăit perioada Revoluţiei şi de dinaintea ei, să-şi construiască un viitor, dar acest viitor ar trebui să arate altfel decât cel de azi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici