C.T. Popescu: Incriminarea presei ca risc de siguranţă naţională, grav atentat la libertatea presei

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat pentru MEDIAFAX că incriminrea presei ca instituţie drept risc de siguranţă naţională este "cel mai grav atentat la libertatea presei, şi nu numai, produs după 1989".

83 afișări
Imaginea articolului C.T. Popescu: Incriminarea presei ca risc de siguranţă naţională, grav atentat la libertatea presei

C.T. Popescu: Incriminarea presei ca risc de siguranţă naţională, grav atentat la libertatea presei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Sensul a ceea ce apare în paragraful deja mult discutat din documentul CSAT l-am mai întâlnit de multe ori în ultimii 20 de ani. Toate puterile perindate la conducerea României în această perioadă şi-au dorit o presă supusă, un simplu transmiţător pentru mesajele politicianului către populaţie. Orice ieşire din acest cadru devenea automat, şi pentru Ion Iliescu, şi pentru Emil Constantinescu sau Adrian Năstae, un atac nu la adresa respectivulului, o, nu, ci la adresa ţărişoarei. De multe ori am auzit politicieni de vârf aruncând în spinarea presei toate relele din ţară şi toate eşecurile guvernării. Dar este prima dată acum, în regimul Băsescu, când aceste frustrări agresive iau o formă oficială, fiind consemnate într-un document de stat la cel mai înalt nivel", a spus Cristian Tudor Popescu.

Totodată, jurnalistul a apreciat că presa are probleme grave, dar acestea nu trebuie tratate la nivelul CSAT, ci punctual.

"Fireşte, problemele presei sunt grave, poate mai grave decât cele enunţate în paragraful cu pricina, prin care presa este identificată ca un risc pentru siguranţa naţională, dar ele trebuie tratate punctual şi nu de către CSAT. Fiecare jurnalist răspunde, în solidar sau nu cu angajatorul său, pentru ceea ce spune, scrie şi face. Nu sunt de părere că jurnaliştii trebuie situaţi într-o sferă privilegiată în raport cu autorităţile, dar Poliţia, Parchetul, Tribunalul, să-si facă datoria ca în cazul oricărui cetăţean. Dar este absurd ca nişte derapaje deontologice sau infracţiuni produse în presă să fie de competenţa CSAT şi văzute ca atentate la siguranţa naţională. Cine ar trebui să le rezolve atunci? SRI, SIE, Contrainformaţiile armatei, armata însăşi, adică Ministerul Apărării, că doar e vorba de siguranţa naţională?", a mai spus Tudor Popescu.

"Incriminarea presei ca instituţie drept risc de siguranţă naţională este cel mai grav atentat la libertatea presei şi nu numai produs după 1989", a conchis Cristian Tudor Popescu.

CSAT a decis, marţi, să înainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare a Ţării, propusă de şeful statului, Traian Băsescu declarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.

Conform documentului, fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă una dintre vulnerabilităţile statului român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici