CANNES 2015: Filmul islandez "Hrútar/ Rams" a câştigat premiul Un Certain Regard

Lungmetrajul islandez "Hrútar/ Rams", regizat de cineastul Grímur Hákonarson, a primit, sâmbătă seară, premiul Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, în cadrul aceleiaşi secţiuni fiind premiat şi filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, care a primit trofeul Un Certain Talent.

360 afișări
Imaginea articolului CANNES 2015: Filmul islandez "Hrútar/ Rams" a câştigat premiul Un Certain Regard

Cannes 2015: Filmul islandez "Hrútar/ Rams" a câştigat premiul Un Certain Regard

Filmul "Hrútar/ Rams" spune povestea a doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de 40 de ani şi care se reunesc într-o vale islandeză cu scopul de a salva ceea ce le este mai drag: berbecii lor, potrivit site-ului oficial al festivalului.

Premiul juriului secţiunii Un Certain Regard a revenit filmului "Zvizdan/ The High Sun", al regizorului croat Dalibor Matanić, în timp ce premiul pentru regie a fost acordat cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru pelicula "Kishibe no tabi/ Journey to the Shore".

Totodată, premiul Un Certain Talent a fost acordat lungmetrajului "Comoara", regizat de cineastul român Corneliu Porumboiu. Distincţia a fost acordată "pentru umorul şi inteligenţa cu care ni se arată complexitatea vieţii", potrivit informaţiilor furnizate de echipa filmului, pe pagina de Facebook a lungmetrajului.

Pe de altă parte, un premiu special al juriului (Prix de l’avenir) a fost acordat filmelor "Masaan", de Neeraj Ghaywan, şi "Nahid", de Ida Panahandeh.

Anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard, ce face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, au fost prezentate 19 filme din 21 de ţări, între care s-au numărat şi "Comoara", de Corneliu Porumboiu, şi "Un etaj mai jos", de Radu Muntean.

Din juriul secţiunii Un Certain Regard, care a fost prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, au făcut parte şi Haifaa al-Mansour, Panos H. Koutras, Nadine Labaki şi Tahar Rahim.

Anul trecut, trofeul Un Certain Regard a revenit filmului "Feher Isten/ White God", regizat de cineastul maghiar Kornél Mundruczó.

Secţiunea Un Certain Regard are loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 13 mai şi se va încheia duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici