Cannes 2018 | "Umbra" lui Harvey Weinstein planează încă asupra renumitului festival

Producătorul de film american Harvey Weinstein, aflat în prezent în dizgraţie, era primit pe vremuri ca un rege la Festivalul de Film de la Cannes. Anul acesta, efectele scandalului sexual pe care l-a provocat se fac încă simţite.

141 afișări
Imaginea articolului Cannes 2018 | "Umbra" lui Harvey Weinstein planează încă asupra renumitului festival

Cannes 2018 | "Umbra" lui Harvey Weinstein planează încă asupra renumitului festival

Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Cel mai mare festival de film din lume s-a aliniat şi el mişcării împotriva hărţuirii sexuale #MeToo, care a avut ecouri puternice la nivel global, de la izbucnirea scandalului "Harvey Weinstein".

Organizatorii festivalului francez au condamnat "comportamentul de neiertat" al acestuia, după ce a fost acuzat de patru violuri care ar fi avut loc în timpul ediţiilor anterioare ale evenimentului. Printre femeile care l-au acuzat se numără actriţa italiană Asia Argento, care a spus că Weinstein a violat-o pe când ea avea 21 de ani, în apartamentul de lux pe care îl închiriase producătorul pe perioada festivalului.

Directorul evenimentului, Thierry Fremaux, a recunoscut că festivalul "nu va mai fi la fel" după scandalul Weinstein şi a spus că participanţii vor fi avertizaţi în ceea ce priveşte un eventual comportament nepotrivit, imediat ce vor sosi la evenimentul de pe Croazetă, care debutează marţi.

O linie telefonică şi un site pentru denunţarea abuzurilor sexuale vor fi disponibile în timpul Festivalului de Film de la Cannes, iar organizatorii vor împărţi şi flyere privind normele de comportament.

Deşi, anul acesta, preşedintele juriului Palme d'Or este actriţa australiană Cate Blanchett, organizatorii Festivalului de la Cannes au fost criticaţi în trecut pentru atitudinea faţă de femei, un exemplu fiind obligaţia ca acestea să poarte pe covorul roşu încălţăminte cu toc înalt.

Femeile domină juriul internaţional de anul acesta, iar printre acestea se numără actriţa franceză Lea Seydoux, care l-a acuzat şi ea pe Weinstein de abuz sexual.

Cate Blanchett, care a ajutat la demararea campaniei Time's Up în SUA, ce are ca scop prevenirea violenţelor sexuale, a fost una dintre primele personalităţi care au vorbit public despre scandalul Weinstein.

În urmă cu câteva zile, actriţa australiană Cate Blanchett s-a alăturat unei lungi liste de femei care au spus că au fost hărţuite sexual sau violate de producătorul de film american Harvey Weinstein, însă a refuzat să ofere detalii.

La Festivalul de la Cannes 2018 va fi destul timp pentru a vorbi despre locul femeilor în cinematografie, dar nu va exista o temă comună a ţinutelor vedetelor, aşa cum a fost culoarea negru afişată pe covorul roşu la gala Globurilor de Aur 2018 şi fundele albe de la gala Cesar.

 

- Însoţitoarele plătite ale producătorilor de film

Totuşi, criticii evenimentului spun că aceste măsuri sunt de suprafaţă şi nu contribuie la o schimbare adevărată a mentalităţilor.

"Cannes este o celebrare de două săptămâni a creierelor masculine şi frumuseţii feminine", este de părere scenarista Kate Muir, de la grupul Women and Hollywood, care militează pentru diversitatea în industrie.

"Mulţi producători şi lideri din domeniu fac paradă având la braţ modele plătite sau prostituate, fapt care le face să se simtă inconfortabil pe cineaste, pentru că este vorba de o punere în valoare a bărbaţilor cu bani", a mai spus aceasta.

Scandalul Weinstein a afectat profund industria cinematografică, dar reprezentanţii turismului local spun că nu se simt ameninţaţi.

Bruno Draillard, şeful a opt agenţii imobiliare, care închiriază apartamente în timpul festivalului, spune că acest scandal nu a avut impact asupra afacerii sale.

"Oamenii vin să încheie afaceri, poate că o vor face mai puţin bătător la ochi", a spus acesta.

La ediţiile trecute, se ştia că Weinstein găzduia actori şi actriţe în apartamentul său din exclusivistul Hotel du Cap, unde ar fi fost violată Argento.

Un reprezentant al oficiului pentru turism spune, însă, că au aflat din presă despre comportamentul nepotrivit al lui Weinstein.

Nici Jerome Paillard, directorul Marché du film de la Cannes, nu se aşteaptă la schimbări, deşi a recunoscut că Weinstein Company aducea frecvent filme de calitate. Acesta a adăugat că există în schimb multe case de producţie care să umple golul.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 - 19 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici