CNA a amendat Antena 1 şi Pro TV pentru emisiunile despre conflictele din familia lui Nicolae Guţă

CNA a decis, joi, să amendeze Antena 1 cu 70.000 de lei şi Pro TV cu 50.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor în emisiunile "Acces direct", respectiv "La Măruţă", în care au fost prezentate conflicte din familia cântăreţului de manele Nicolae Guţă.

448 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Antena 1 şi Pro TV pentru emisiunile despre conflictele din familia lui Nicolae Guţă

CNA a amendat Antena 1 şi Pro TV pentru emisiunile despre conflictele din familia lui Nicolae Guţă (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat, în şedinţa de joi, discuţiile privind ediţiile din 28 noiembrie şi din 9, 11, 12 şi 16 decembrie ale emisiunii "Acces direct", de la Antena 1, şi ediţiile din 10, 11 şi 12 decembrie ale emisiunii "La Măruţă".

În emisiunea "Acces direct" a fost prezentat conflictul dintre soţia şi amanta cântăreţului de manele Nicolae Guţă, în timp ce în programul "La Măruţă" a fost abordat subiectul conflictului dintre Nicolae Guţă şi fiica sa, Nicoleta.

Membrii CNA au considerat că aceste emisiuni au încălcat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor, atât prin limbajul folosit în emisiuni, cât şi prin imaginile difuzate.

Consiliul a analizat aceste emisiuni în mai multe şedinţe din luna ianuarie, când membri ai CNA au făcut mai multe propuneri de sancţionare, însă niciuna nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

În şedinţa de joi, membrul CNA Chistian Mititelu a propus amendarea Antena 1 cu 70.000 de lei şi a Pro TV cu 50.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Christian Mititelu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu).

Amenzile au fost aplicate pentru încălcarea articolului 39, alineatele 1 şi 2 din Legea audiovizualului, potrivit cărora "(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată. (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, cele două amenzi au fost aplicate pentru încălcarea articolului 12 din Codul de reglementare a conţinut audiovizual, potrivit căruia "(1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat. (2) În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia", a articolului 18, litera b din Cod - "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen", dar şi a articolului 19, alineatul 2, literele f şi g din Cod - "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici