CNA a somat mai multe posturi locale pentru încălcarea dreptului la imagine şi publicitate politică

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să sancţioneze cu somaţie publică mai multe posturi locale, pentru încălcarea dreptului la propria imagine al unor politicieni şi difuzarea de publicitate electorală înaintea începerii campaniei în audiovizual.

236 afișări
Imaginea articolului CNA a somat mai multe posturi locale pentru încălcarea dreptului la imagine şi publicitate politică

CNA a somat mai multe posturi locale pentru încălcarea dreptului la imagine şi publicitate politică (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit unei sesizări primite de CNA, postul Bucovina TV a difuzat, pe 10 şi 11 octombrie 2011, în emisiunea "Ştirile Bucovina TV din Suceava", două materiale video reprezentând "reportaje montate în urma unor investigaţii în stil amatorial de către reporterii postului local de televiziune, în care domnul deputat Grosaru (Mircea Grosaru, deputat al minorităţilor naţionale n.r.) a fost practic batjocorit şi discreditat, aducându-i-se grave prejudicii de imagine".

În urma analizării emisiunii, CNA a decis sancţionarea postului cu somaţie publică, pentru încălcarea articolului 40 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia:

"În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".

Tot pentru încălcarea articolului 40, alineatul 1, a fost somat postul TV Parâng, pentru emisiunea "Analiză finală" difuzată pe 31 ianuarie, în intervalul 20.00 - 21.30. În emisiune au fost invitaţi Sorin Sanda, preşedintele organizaţiei judeţene a PP DD, şi Ştefan Băutu, fost consilier local al oraşului Uricani din partea PC.

Aceştia au vorbit despre investiţiile făcute în oraş de primarul Dănuţ Buhăescu, afirmând că, în afara schimbării bordurilor şi diverse chefuri, acesta nu a făcut nimic pentru uricăreni. CNA a considerat că nu a fost respectat principiul "audiatur et altera pars".

Postul Tele 2 din Drobeta Turnu Severin a fost reclamat la CNA de deputatul Doiniţa Mariana Chircu (PDL) şi de Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi. În prima sesizare, este reclamată emisiunea "Realitatea zilei", de pe 7 februarie, în care Chircu a fost acuzată de hoţie, fără a i se cere punctul de vedere. Bălu a sesizat CNA pentru Ştirile din 7 martie, în care ar fi fost difuzate calomnii la adresa familiei sale, fără a i se cere punctul de vedere. CNA a decis somarea publică a postului pentru încălcarea articolului 40.

Pe 1 mai, postul AS TV din Bistriţa a difuzat, între orele 19.00 - 19.53, emisiunea "Ediţie Specială", axată pe lansarea candidaţilor PP DD din Bistriţa Năsăud la alegerile locale. Emisiunea nu a avut niciun moderator, conţinând doar fragmente din cadrul lansării. Alături de candidaţi s-au aflat Mirela Ceanu, realizator la OTV, şi numeroşi simpatizanţi.

CNA a considerat că postul a încălcat prin emisiunea respectivă articolul 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală".

Campania pentru alegerile locale în audiovizual va începe pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00.

În total au fost discutate rapoarte de monitorizare pentru 11 posturi locale. Narcisa Iorga a propus să fie analizate împreună emisiunile în care sunt reflectate lansările candidaţilor la alegerile locale, inclusiv o emisiune difuzată duminică (6 mai) la Realitatea TV, despre lansarea candidatului PP DD la Primăria Sectorului 6, despre care a spus că "şi-un student la jurnalism îşi poate da seama că este plătită".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici