Compania Google, avertizată în Franţa să nu abuzeze de poziţia dominantă pe piaţa publicităţii online

Google a fost avertizată, marţi, de autoritatea de reglementare din Franţa să nu abuzeze de poziţia dominantă pe piaţa publicităţii prin intermediul serviciilor de căutare online.

30 afișări
Imaginea articolului Compania Google, avertizată în Franţa să nu abuzeze de poziţia dominantă pe piaţa publicităţii online

Compania Google, avertizată în Franţa să nu abuzeze de poziţia dominantă pe piaţa publicităţii online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avertismentul se adăugă presiunilor exercitate asupra Google de Comisia Europeană, în acelaşi domeniu.

Autoritatea franceză antitrust a precizat că puterea deţinută de Google pe piaţă nu este, în principiu, rea sau ilegală, dar practicile sale trebui monitorizate atent pentru a se evita un impact anticoncurenţial.

Comisia Europeană a lansat recent o investigaţie oficială împotriva Google, în timp ce Parlamentul francez discută introducerea unei taxe de 1% pe veniturile din publicitatea online, numită "taxa Google".

Compania susţine că nu este o companie dominantă, iar analiza efectuată de autoritatea de reglementare este prea îngustă.

"Publicitatea aosociată căutării online este doar una dintre opţiuni. Dacă creşte preţul acestei publicităţi, furnizorii de publicitate pot căuta alte formate, atât online cât şi offline. Acesta este semnul unei industrii competitive şi dinamice", se arată într-un comunicat al Google.

Guy Lougher, avocat la compania de avocatură Pinsent Masons, consideră că poziţia autorităţii franceze antitrust ar putea încuraja companii rivale să reclame Google că abuzează de poziţia dominantă.

"Google este avertizată oficial că ar putea fi vulnerabilă, în funcţie de ce acţiuni va întreprinde. Începe să arate oribil, ca o reluare a cazurilor împotriva Microsoft", a spus el.

Microsoft s-a angajat anul trecut să permită folosirea unor motoare de căutare ale unor companii concurente de pe calculatoare cu sisteme de operare Windows, după un conflict de zece ani cu Uniunea Europeană.

Anunţul autorităţii franceze antitrust a venit după o investigaţie de zece luni împotriva Google ordonată de Ministerul Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici