Cum va marca BBC centenarul Primului Război Mondial

BBC a anunţat miercuri că va comemora împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial printr-un program special care va fi difuzat pe parcursul a patru ani, considerat cel mai ambiţios program pe termen lung din istoria acestui grup media britanic, relatează hollywoodreporter.com.

284 afișări
Imaginea articolului Cum va marca BBC centenarul Primului Război Mondial

Cum va marca BBC centenarul Primului Război Mondial (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

Proiectul, care va fi lansat anul viitor, va descrie o serie de evenimente importante care au avut loc în timpul Primului Război Mondial, între anii 1914 şi 1918. Acest proiect special este alcătuit din 130 de programe pentru televiziune, radio şi internet, care totalizează peste 2.500 de ore de conţinuturi şi va include seriale dramatice, documentare şi interviuri.

Printre aceste programe se află şi un documentar care include un interviu cu magnatul media Rupert Murdoch, în care acesta vorbeşte despre rolul jucat de tatăl său în campania militară Gallipoli, o ofensivă navală a trupelor britanice şi franceze pe actualul teritoriu al Turciei.

"Acest sezon va avea un impact profund asupra felului în care ne gândim la Primul Război Mondial", a declarat Tony Hall, directorul general al BBC. "La televiziune, la radio şi pe internet vom explora felul în care acest conflict, mai presus de orice, ne-a modelat familiile, comunităţile, lumea - şi continuă să ne influenţeze şi astăzi", a adăugat el.

Tony Hall, care a preluat funcţia de director general al postului public britanic în luna aprilie, a vorbit săptămâna trecută despre viziunea sa pentru BBC, spunând că îşi doreşte ca acest grup media să devină locul spre care britanicii îşi vor întoarce privirile cu ocazia evenimentelor majore. Durata de acoperire mediatică a centenarului Primului Război Mondial va rivaliza cu durata alocată de BBC pentru Jocurile Olimpice de vară de la Londra 2012.

"BBC va face din Primul Război Mondial un punct de referinţă pe toate serviciile noastre", a declarat Adrian Van Klaveren, directorul de programe al acestui proiect. "Ceea ce vom oferi publicul pe parcursul următorilor patru ani va fi mult mai mult decât o relatare cronologică a evenimentelor istorice. Vrem să provocăm o lărgire a felului în care oamenii înţeleg războiul, să îi comemorăm şi să ne aducem aminte de aceia care au murit. Prin documentare, seriale dramatice, ştiri, programe pentru copii şi programe artistice vom relata poveşti binecunoscute dintr-o perspectivă proaspătă, dar şi poveşti care au rămas până acum nespuse", a adăugat el.

Printre serialele dramatice care vor fi difuzate de BBC se numără "The Ark", un serial despre infirmierele şi voluntarii din Primul Război Mondial, în care joacă Hermione Norris şi Oona Chaplin, dar şi "The Passing-Bells", de Tony Jordan.

Alte programe vor include un documentar intitulat "Britain's Great War", de Jeremy Paxman, dar şi conţinuturi pentru publicul tânăr, inclusiv o ediţie specială a emisiunii pentru copii "Horrible Histories".

BBC Two va analiza evenimentele care au condus la izbucnirea războiului în emisiunea "The Necessary War", prezentată de istoricul Max Hastings, şi consecinţele acestuia, în emisiunea "The Pity of War", prezentată de istoricul Niall Ferguson.

BBC Radio 4 va difuza "Home Front", un program dramatic de amploare, care prezintă felul în care personajele sale încearcă să se adapteze la realităţile vieţii din Marea Britanie în timpul războiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici