European Broadcasting Union îl îndeamnă pe Băsescu să ia măsuri pentru deblocarea TVR

Ingrid Deltenre, directorul general al European Broadcasting Union (EBU), îl îndeamnă pe preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri pentru ca Televiziunea Română, ale cărei conturi au fost blocate de ANAF, să poată să-şi reia activitatea normală.

215 afișări
Imaginea articolului European Broadcasting Union îl îndeamnă pe Băsescu să ia măsuri pentru deblocarea TVR

European Broadcasting Union îl îndeamnă pe Băsescu să ia măsuri pentru deblocarea TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

European Broadcasting Union (EBU) este cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, în care Televiziunea Română este membru.

Scrisoarea semnată de Ingrid Deltenre este adresată preşedintelui Traian Băsescu. Documentul a fost transmis şi premierului Victor Ponta, lui Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de Cultură de la Senat, dar şi Ralucăi Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor.

În scrisoare, Ingrid Deltenre spune că este foarte preocupată de situaţia Televiziunii Române, ale cărei conturi au fost blocate pe 21 mai. "Drept urmare, serviciul public de televiziune din ţara dumneavoastră se află în imposibilitatea de a face orice fel de plăţi şi nu îşi mai poate îndeplini pe deplin rolul de serviciu public pentru cetăţenii români", spune Ingrid Deltenre în scrisoarea adresată lui Traian Băsescu.

Ingrid Deltenre aminteşte în scrisoare că Televiziunea Română este finanţată din fonduri publice "pentru a-şi putea îndeplini misiunea de serviciu public de televiziune", această misiune fiind definită prin Protocolul privind sistemul de radiodifuziune publică din statele membre, din cadrul Tratatului de la Amsterdam.

"Deşi nu suntem în poziţia de a judeca de ce s-a recurs la această măsură drastică, în numele EBU, vă îndemn în cel mai sincer mod - în scopul prevenirii prejudicierii permanente a TVR şi a serviciilor sale - să înlăturaţi acest impediment şi să permiteţi acestui important radiodifuzor să îşi reia activităţile normale", mai spune ea.

De asemenea, Ingrid Deltenre îl informează pe Traian Băsescu că TVR are datorii de 15 milioane de franci elveţieni la EBU. "Dacă datoriile la EBU nu vor fi plătite, vom fi forţaţi să lăsăm Televiziunea Română fără drepturile de difuzare a unor importante evenimente sportive, inclusiv Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul European de Fotbal din această vară, pentru care EBU a negociat drepturile de difuzare în numele TVR. Ar fi în mod natural o enormă pierdere pentru Televiziunea Română şi sunt sigură că doriţi să evitaţi această posibilitate", mai spune Ingrid Deltenre.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joia trecută, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici