Expoziţia "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", la Castelul Peleş. Printre exponate, caseta care a adăpostit inima reginei Maria

Expoziţia temporară "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", în cadrul căreia este prezentată şi caseta care a adăpostit inima reginei Maria, a fost deschisă sâmbătă la Castelul Peleş şi va putea fi vizitată până pe 18 august, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

488 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", la Castelul Peleş. Printre exponate, caseta care a adăpostit inima reginei Maria

Expoziţia "Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic", la Castelul Peleş. Printre exponate, caseta care a adăpostit inima reginei Maria

Caseta care a adăpostit inima reginei Maria, confecţionată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde şi rubine, va putea fi admirată în cadrul expoziţiei deschise la Sinaia. Aceasta va fi completată de peste 100 de piese din tezaurul Muzeului Naţional Peleş.

De asemenea, în expoziţie va fi prezentat un catalog de peste 130 de pagini publicat într-un tiraj limitat, care oferă detalii despre domeniul regal de la Balcic, alături de un album foto cu imagini inedite din arhiva muzeului, care nu au mai fost publicate până în prezent.

Caseta din argint în care a fost păstrată timp de câteva decenii inima reginei Maria a fost depusă, conform dorinţei sale, în Capela Stella Maris din Balcic, în anul 1938.

Pe 8 septembrie 1940, după ce România cedează Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria este preluată de administratorul Castelului Bran şi este adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înfiinţat de principesa Ileana, fiica reginei, aşezământ numit "Inima Reginei".

După încheierea celui de-al doilea război mondial, în anul 1947 a fost construită la Bran biserica numită "Inima Reginei Maria", în care urma să fie depusă caseta din argint cu inima Reginei, dar acest fapt nu s-a realizat în condiţiile în care monarhia a fost înlăturată.

În anul 1968, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai regimului comunist, au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte şi urna din marmură, iar caseta cu inima reginei a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României. Caseta din argint a fost expusă, dar nu şi inima, care s-ar afla în subsolul muzeului.

Mai multe informaţii privind expoziţia deschisă la Castelul Peleş pot fi găsite pe site-ul http://peles.ro/casele-de-vis-ale-reginei-maria-balcic/.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici