Fabrica de piane Pleyel, cu o tradiţie de două secole, se va închide

Fabrica de piane Pleyel din Saint-Denis, Franţa, care a fabricat pianele la care au cântat Frédéric Chopin, Franz Liszt şi Claude Debussy, se va închide la sfârşitul anului, după 200 de ani de existenţă a mărcii.

190 afișări
Imaginea articolului Fabrica de piane Pleyel, cu o tradiţie de două secole, se va închide

Fabrica de piane Pleyel, cu o tradiţie de două secole, se va închide (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dispariţia fabricii, în care s-au fabricat, timp de două secole, aproape 250.000 de piane, pune capăt unei îndelungate tradiţii franceze în domeniul muzical.

Firma Pleyel, fondată în 1807, nu a putut face faţă concurenţei venite din China şi din Coreea de Sud, în pofida unei orientări strategice către fabricarea pianelor de lux, în 2007.

"Întreprinderea Pleyel confirmă închiderea atelierului de producţie din Saint-Denis, cu 14 salariaţi, avându-se în vedere situaţia pierderilor recurente şi nivelul de activitate foarte scăzut", a declarat Bernard Roques, preşedintele fabricii, într-un comunicat.

"O primă soluţie care să asigure continuarea parţială a producţiei nu s-a concretizat. Ţinând cont de stocurile cu produse finite, menţinerea activităţii comerciale este asigurată şi se caută soluţii alternative", a adăugat Bernard Roques.

Fabrica Pleyel din Saint-Denis şi-a deschis porţile în 1865, într-un atelier de 50.000 de metri pătraţi. În 1961, producţia a fost mutată în Germania, apoi, între 1996 - 2007, repatriată în Franţa, la Alès.

Grupul Pleyel a fost relocat la Saint-Denis, în nordul Parisului, cu prilejul bicentenarului mărcii, în 2007, şi a început să fabrice piane de lux (piane cu coadă, de designer, comenzi speciale), precum şi mobilă de designer.

În urma acestei relocări şi a concurenţei venite din partea fabricanţilor asiatici, firma producea în ultimii ani doar două piane pe lună, faţă de aproape 140, la începutul anilor 2000.

Pentru construcţia unui pian Pleyel este nevoie de 5.000 de piese, între 500 şi 1.500 de ore de muncă şi de 20 de muncitori, specializaţi în domenii diferite (lutieri, ebenişti, vopsitori, lăcuitori), se arată pe site-ul firmei.

Denumirea Pleyel este legată, de asemenea, de numeroase locuri din Paris, precum staţia de metrou Carrefour Pleyel, turnul Pleyel şi sala de concert Pleyel, în apropiere de Champs-Élysées.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici