Prima pagină » Economic » Pentru speranță în ceea ce privește schimbările climatice, urmăriți banii, spune șeful ONU

Pentru speranță în ceea ce privește schimbările climatice, urmăriți banii, spune șeful ONU

De aproape un deceniu, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, folosește știința pentru a avertiza despre schimbările climatice din ce în ce mai periculoase, într-un ton din ce în ce mai urgent. Acum, el recurge la ceva aparent mai important pentru cei puternici ai lumii: banii.
Pentru speranță în ceea ce privește schimbările climatice, urmăriți banii, spune șeful ONU
Laura Buciu
24 iul. 2025, 10:23, Economic

Într-un interviu exclusiv acordat Associated Press, Guterres a lăudat puterea forțelor pieței în ceea ce el a numit în repetate rânduri „o bătălie” pentru salvarea planetei. El a indicat două noi rapoarte ale ONU care arată scăderea drastică a costurilor energiei solare și eoliene și creșterea producției și capacității acestor surse de energie verde. El i-a avertizat pe cei care se agață de combustibilii fosili că ar putea ajunge în faliment dacă vor continua să o facă.

„Știința și economia ne arată calea”, a declarat Guterres într-un interviu de 20 de minute în sala de conferințe de la etajul 38, cu vedere la orizontul New York-ului.

„Avem nevoie de voința politică de a lua deciziile necesare în cadrele de reglementare, în aspectele financiare și în alte dimensiuni politice. Guvernele trebuie să ia decizii care să nu constituie un obstacol în calea tendinței naturale de accelerare a tranziției către energiile regenerabile”.

Asta înseamnă că, până la sfârșitul toamnei, guvernele trebuie să elaboreze noi planuri de combatere a schimbărilor climatice, care să fie compatibile cu obiectivul global de limitare a încălzirii globale și care să se aplice întregii economii și să includă toate gazele cu efect de seră, a spus Guterres.

Dar nu vă așteptați la unul din partea Statelor Unite. Președintele Donald Trump s-a retras din acordul climatic istoric de la Paris, a redus eforturile de promovare a energiei regenerabile și a făcut din combustibilii fosili o prioritate, inclusiv din cel mai poluant din punct de vedere climatic și al sănătății, cărbunele.

„Guvernul din SUA nu controlează totul”

„Evident, administrația (Trump) în sine este un obstacol, dar mai sunt și altele. Guvernul din SUA nu controlează totul”, a spus Guterres. Sigur, Trump s-a retras din acordul de la Paris, dar multe state și orașe încearcă să se ridice la înălțimea obiectivelor administrației Biden de salvare a climei prin reducerea arderii cărbunelui, petrolului și gazelor naturale care eliberează gaze cu efect de seră, a spus Guterres.

„Oamenii nu vor să piardă bani. Oamenii nu vor să investească în ceea ce va deveni „active blocate””, a spus Guterres. „Și cred că chiar și în Statele Unite vom continua să asistăm la o reducere a emisiilor, nu am nicio îndoială în privința asta”.

El a spus că orice investiții noi în explorarea de noi zăcăminte de combustibili fosili „vor fi pierdute în totalitate” și le-a numit „doar o risipă de bani”.

„Sunt perfect convins că, în istoria omenirii, nu vom putea niciodată să consumăm tot petrolul și gazul care au fost deja descoperite”, a spus Guterres.

Dar, în ciuda speranței oferite de rapoartele privind energiile regenerabile, Guterres a spus că lumea încă pierde bătălia împotriva schimbărilor climatice, fiind în pericol de a depăși definitiv pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) față de perioada preindustrială. Acest prag a fost stabilit acum 10 ani în Acordul de la Paris ca limită globală dorită pentru încălzire.

Mulți oameni de știință au declarat deja că pragul de 1,5 grade este depășit. Într-adevăr, 2024 a depășit această marcă, deși oamenii de știință spun că este nevoie de o medie pe 20 de ani, nu de un singur an, pentru a considera că pragul a fost depășit.

Un studiu științific realizat luna trecută de cercetători care colaborează frecvent cu ONU a arătat că lumea emite atât de mult dioxid de carbon încât, undeva la începutul anului 2028, cu câțiva ani mai devreme decât se prevăzuse inițial, depășirea pragului de 1,5 grade va deveni inevitabilă din punct de vedere științific.

Guterres nu a renunțat încă la obiectivul de 1,5 grade, deși a spus că situația nu arată bine

„Observăm accelerarea diferitelor aspecte ale schimbărilor climatice, creșterea nivelului mărilor, topirea ghețarilor, valuri de căldură, furtuni de diferite tipuri”, a spus el.

„Trebuie să continuăm să luptăm”, a spus el. „Cred că suntem de partea cea bună a istoriei.”

Guterres, care a vorbit cu AP după ce s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ocupația israeliană a Gazei, a spus că există o singură modalitate de a rezolva această problemă aparent insolubilă: un armistițiu imediat, eliberarea tuturor ostaticilor rămași, accesul la ajutor umanitar și „pregătirea terenului pentru un proces politic serios care să conducă la soluția celor două state”. Unii spun că soluția celor două state devine acum extrem de dificilă. Unii spun chiar că este imposibilă. Dar întrebarea este: care este alternativa?”

Gaza, Ucraina și Sudanul sunt toate în criză, a spus Guterres, dar schimbările climatice sunt o problemă existențială pentru întreaga planetă. El a spus că oamenii nu realizează cum secetele și fenomenele meteorologice extreme cauzate de climă pot alimenta sărăcia și terorismul. El a dat ca exemplu regiunea Sahel.

„Vedem că oamenii trăiesc în condiții din ce în ce mai proaste, au din ce în ce mai puține capacități de a-și cultiva recoltele, din ce în ce mai puțin capital”, a spus el. „Și acest lucru este cauzat în mare parte de schimbările climatice”.

„Totul este interconectat: schimbările climatice, inteligența artificială, diviziunile geopolitice, problemele inegalității și nedreptății”, a spus Guterres. „Și trebuie să ne asigurăm că facem progrese în toate aceste domenii în același timp”.