Filiala din Iaşi a ICR a fost inaugurată, dar nu are nici sediu, nici buget stabilit

Filiala din Iaşi a Institutului Cultural Român a fost inaugurată luni, în prezenţa preşedintelui ICR, Andrei Marga, instituţia neavând încă sediu şi nici buget stabilit pentru anul în curs.

240 afișări
Imaginea articolului Filiala din Iaşi a ICR a fost inaugurată, dar nu are nici sediu, nici buget stabilit

Filiala din Iaşi a ICR a fost inaugurată, dar nu are nici sediu, nici buget stabilit (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Inaugurarea ICR Iaşi a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din municipiu, unde filiala va funcţiona provizoriu până la găsirea unui spaţiu adecvat.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele ICR, Andrei Marga, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, precum şi directori ai unor instituţii culturale ieşene.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a declarat că extinderea instituţiei vine în concordonaţă cu procesul de reorganizare administrativă.

El a precizat că ICR va finanţa doar posturile de director şi director adjunct al ICR Iaşi, urmând ca Primăria şi Consiliul Judeţean să ofere un sediu, să asigure utilităţile şi să plătească salariile referenţilor de specialitate.

"Reprezentanţii ICR vor pune accent pe traduceri de cărţi ale autorilor români, pentru că literatura română nu este bine cunoscută. Selecţia autorilor nu mai trebuie să fie preferenţială. Pe viitor, programelor de traduceri li se vor acorda mai mulţi bani", a declarat Andrei Marga.

La rândul său, scriitorul Cassian Maria Spiridon, preşedinte al ICR Iaşi, a afirmat că va avea discuţii în perioada următoare cu şefii primăriei din Iaşi, pentru găsirea unui spaţiu în care să funcţioneze instituţia.

El a precizat că până atunci, ICR Iaşi va funcţiona în incinta sediului Uniunii Scriitorilor din municipiu, instituţie pe care Spiridon o conduce în prezent.

Totodată, reprezentanţii ICR au evitat să precizeze bugetul alocat instituţiei ieşene pentru acest an.

În urmă cu câteva zile, şefii Primăriei şi Consiliului Judeţean Iaşi anunţau că în bugetul pe 2013 nu sunt prevăzute sume pentru ICR Iaşi şi nici nu există acorduri de colaborare cu această instituţie.

Întrebat de ce a acceptat să fie director al unei instituţii care există doar pe hârtie, Cassian Maria Spiridon a răspuns: "Nu mi s-a părut normal să pun o asemenea întrebare".

Surse din mediul cultural ieşean susţin că, în urmă cu doar câteva zile, scriitorul ieşean ar fi fost pe punctul să renunţe să preia conducerea ICR Iaşi, din cauza incertutudinilor legate de viitorul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici